Capelli u Makarskoj i Tučepima: Raste kvaliteta turističke ponude u Splitsko-dalmatinskoj županiji mint.hr

Capelli u Makarskoj i Tučepima: Raste kvaliteta turističke ponude u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Autor:  Srp 06, 2018

Ministar turizma Gari Cappelli posjetio je danas Makarsku gdje se sastao s gradonačelnikom Jurom Brkanom, direktoricom Turističke zajednice Grada Makarske Hloverkom Novak Srzić te članovima turističkog vijeća. Teme sastanka bile su razvoj turizma na području Makarske te osvrt na dosadašnje turističke rezultate.

Drago mi je vidjeti na terenu kako Splitsko-dalmatinska županija dočekuje srce turističke godine. Kvaliteta turističke ponude raste što je pohvalno jer to znači da dionici prate turističku politiku sukladno Strategiji razvoja turizma Republike Hrvatske do 2020. Na ovom području u posljednje dvije godine uložili smo preko 16 milijuna kuna kroz potpore javnom i privatnom sektoru. Jedan od programa koji provodimo na nacionalnoj razini - jačanje aviopovezivanja Hrvatske sa svijetom u što smo uložili 30 milijuna kuna daje rezultate i na splitskom aerodromu pa tako u prvih šest mjeseci ove godine bilježi rast broja putnika od 17 posto. To je omogućilo da i na festival Ultra koji se održava ovoga vikenda dolaze posjetitelji iz cijelog svijeta  izjavio je ministar Cappelli koji je tijekom sastanka s gradonačelnika Brkana i direktoricu turističke zajednice Novak Srzić upoznao s paketom turističkih reformskih zakona čije je donošenje u tijeku. Upravo su glavne odrednice budućeg pravnog okvira za uređenje turizma u našoj zemlji pohvaljene od strane domaćina.

Moram pohvaliti ministra Cappellija i napore Ministarstva turizma koje, prema najavljenim izmjenama ključnih turističkih zakona, uređuje sustav u smjeru razvoja. To nam puno znači“, rekao je gradonačelnik grada Makarske Jure Brkan s kojim se složila i direktorica TZ Makarske Hloverka Novak Srzić koja je dodala kako su sredstva koja Ministarstvo turizma izdvaja značajna. „Ministarstvo nas je poduprlo sa 700.000 kuna za centar za posjetitelje koji će od jeseni krenuti s izgradnjom. Tu su i potpore dvama hostelima i planinarskom domu koji su značajni za jačanje naše turističke ponude   zaključila je Novak Srzić.

U nastavku svog posjeta Makarskoj ministar Cappelli posjetio je Malakološki muzej, jednu od najbogatijih malakoloških zbirki u Hrvatskoj sa preko 3000 vrsta školjaka i različitih morskih organizama koji žive u Jadranu, ali i u drugim svjetskim morima.

Posjet je nastavljen u Tučepima gdje je zajedno s domaćinom Jakom Andabakom ministar Cappelli obišao hotel TUI BLUE Jadran, jedan od prvih odmorišnih hotela u Hrvatskoj u čiju je obnovu uloženo 15 milijuna eura nakon koje je hotel postao prvi u lancu Bluesun Hotels & Resorts koji ima pet zvjezdica.

Prema podacima iz sustava eVisitor Splitsko-dalmatinsku županiju je od početka godine do kraja lipnja posjetilo 1,1 milijun gostiju koji su ostvarili 4,4 milijuna noćenja, a što predstavlja rast od 15 posto u dolascima i 13 posto u noćenjima u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Najveći broj gostiju koji su posjetili Splitsko-dalmatinsku županiju bilo je iz Njemačke, Poljske i Ujedinjenog Kraljevstva dok su najposjećenije destinacije bile Split, Makarska, Seget te Trogir.