'Gosti traže bolju i moderniju uslugu!' Promo

'Gosti traže bolju i moderniju uslugu!'

Autor:  Lip 27, 2018

Nakon potpisivanja ugovora s Ministarstvom turizma, 10. travnja i održane konferencije za medije započela je provedba jedinstvenog projekta '3D u hrvatskom turizmu – osposobljavanje za domaćina/icu broda, domaćina/icu smještajnih kapaciteta i domaćina/icu turističkog seoskog obiteljskog gospodarstva', financiranog iz sredstava Europskog socijalnog fonda u vrijednosti od 1.953.931,36 kn. Nositelj projekta je Učilište Ambitio ustanova za obrazovanje odraslih iz Zagreba koje će praktični dio programa realizirati uz podršku partnera Polo Line d.o.o. iz Baške, Pustara Višnjica d.o.o. iz Slatine, Horvat turizam putnička agencija d.o.o. i poznatog brenda Skipper4you, te Ambitio Sana d.o.o. iz Zagreba čiji predstavnici su također sudjelovali na održanoj konferenciji za medije.

– Projektom će se tijekom sljedeće dvije godine razviti i provesti tri programa osposobljavanja i to za domaćina/icu broda, domaćina/icu smještajnih kapaciteta te domaćina/icu turističkog seoskog obiteljskog gospodarstva u čijoj provedbi će sudjelovati 50 nezaposlenih osoba iz ranjivih skupina osoba mlađih od 25 i starijih od 54 godine  – istaknuo je Alen Stranjik, ravnatelj Učilišta Ambitio. Na taj način će se pridonijeti rastu zapošljavanja i smanjenju siromaštva, kroz aktivnosti koje pomažu ranjivim skupinama 25- i 54+ kako bi unaprijedili svoje vještine i lakše se integrirali na tržište rada.

Ideja osposobljavanja domaćina/ica je nastala iz realne potrebe u hrvatskom turizmu.

– Uzmimo samo činjenicu da je Hrvatska po broju bookinga i broju charter plovila destinacija br.1 na svijetu – istaknuo je Miroslav Horvat, vlasnik Horvat turizam putničke agencije d.o.o., koja se bavi posredovanjem u zapošljavanju skipera i domaćica broda, te je dodao:

– Za sada ne postoji formalni program obrazovanja za domaćicu/na broda i podržavam ovakav projekt. Tome u prilog ide i činjenica da se mijenja slika nautičkog turizma, jer gosti traže uslugu kao u hotelu. Kako je porastao komfor, tako se mijenjaju i plovila i tražene usluge na plovilu. Šira edukacija je potrebna zbog kvalitetnih kadrova o čemu će ovisiti razvoj nautičkog turizma. Posao je atraktivan, dinamičan i dobro je plaćen.

Voditeljica projekta Antonija Stranjik ističe kako je moguće već sada prijaviti se za projekt '3D u hrvatskom turizmu – osposobljavanje za domaćina/icu broda, domaćina/icu smještajnih kapaciteta i domaćina/icu turističkog seoskog obiteljskog gospodarstva', a plan je idućih mjeseci obići sve Županije i HZZ-ove kako bi se uključilo i educiralo 50 nezaposlenih osoba mlađih od 25 i starijih od 54 godine. Plan je s edukacijom započeti u ljeto 2019. godine.

Kroz projekt će se ujedno razviti i provesti program usavršavanja za predavače i mentore u stručnim znanjima i pedagoškim vještinama kako bi stekli dodatne kompetencije za poučavanje ranjivih skupina i povećali osobne kapacitete u inovativnom pristupu poučavanju te sustav e-učenja za sva tri programa.