Ministarstvo turizma dodijelilo 24 milijuna kuna za razvoj poduzetništva u turizmu mint.hr

Ministarstvo turizma dodijelilo 24 milijuna kuna za razvoj poduzetništva u turizmu

Autor:  Srp 03, 2018

Ministarstvo turizma danas je objavilo rezultate programa dodjele bespovratnih potpora u 2018. godini pod nazivom "Konkurentnost turističkog gospodarstva", kojim Ministarstvo turizma sa 24 milijuna kuna sufinancira 485 projekata usmjerenih prema podizanju konkurentnosti turističkog gospodarstva na području svih županija Republike Hrvatske. Tim povodom, ministar turizma Gari Cappelli obišao je kamp Slapić u Dugoj Resi, jednog od ovogodišnjih korisnika programa Konkurentnost turističkog gospodarstva kroz koje je Ministarstvo turizma u posljednje četiri godine financiralo gotovo dvije i pol tisuće projekata ukupne financijske vrijednosti veće od 122 milijuna kuna.  Potpisivanju ugovora i obilasku kampa Slapić uz ministra Cappellija sudjelovali su  i župan Karlovačke županije, Damir Jelić i gradonačelnik grada Karlovca Damir Mandić.

Riječ je o dugogodišnjem programu Ministarstva turizma koji osigurava sredstva namijenjena povećanju kvalitete i dodatne ponude ugostiteljskih objekata, razvoju novih proizvoda u destinaciji, održivom razvoju, internacionalizaciji poslovanja, korištenju novih tehnologija i sl. Uz projekte na kontinentu,  i ove godine se posebna pažnja posvećuje razvoju turizma na otocima, održivom razvoju te korištenju novih digitalnih tehnologija za povezivanje poljoprivrede i turizma, odnosno destinacija s lokalnom ponudom domaćih proizvoda.

Javni poziv za sve zainteresirane je bio otvoren do 20. ožujka ove godine, a prijaviti su se mogli subjekti malog gospodarstva (trgovačka društva izvan javnog sektora, obrti i zadruge) te obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja pružaju ugostiteljske i/ili turističke usluge.

Ponosni smo što ovako značajna sredstva od 24 milijuna kuna možemo usmjeriti u razvoj poduzetništva za potrebe turizma kako bi se prvenstveno unaprjeđivala kvaliteta. Osim toga, sigurno je kako je jedan od efekata i poticaj zapošljavanju i samozapošljavanju. Za još značajniji uspjeh hrvatskog turizma iznimno je bitno usavršavati i unaprjeđivati turističku ponudu novim i inovativnim rješenjima prilagođenih potrebama i navikama naših posjetitelja. Svjesni financijskih izdataka koje takvih projekti nose, u Ministarstvu turizma i ove smo godine stoga osigurali značajna sredstva našim subjektima malih gospodarstava i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava za jačanje dodatnih ponuda koja će u konačnici, dovesti i do ravnomjernijeg turističkog razvoja Hrvatske  te realizacije novih sadržaja za cjelogodišnji turizam  istaknuo je ministar Cappelli prilikom zaključenja programa "Konkurentnost turističkog gospodarstva".

Program dodjele bespovratnih potpora sastavljen je od četiri mjere, od kojih svaka ima različitu namjenu sufinanciranja.