Ministarstvo turizma i HTZ osigurali gotovo 18 milijuna kuna bespovratnih sredstava za projekte u hrvatskom turizmu mint.hr

Ministarstvo turizma i HTZ osigurali gotovo 18 milijuna kuna bespovratnih sredstava za projekte u hrvatskom turizmu

Autor:  Lip 26, 2018

U Ministarstvu turizma održana je 37. sjednica Turističkog vijeća HTZ-a na kojoj su članovi Vijeća usvojili prijedloge odluka o imenovanju direktora/ica predstavništva Hrvatske turističke zajednice na sedam tržišta, plan marketinške i PR suradnje na projektu Ultra Europe 2018., a izglasane su i potpore turističkom sektoru za sigurnost kroz program „Sigurna turistička sezona u 2018.“ te su osigurane financijske potpore za manifestacije, razvoj turističkih proizvoda i inicijativa na turistički nerazvijenim područjima. Članovima Turističkog vijeća HTZ-a predstavljene su i informacije o tijeku sezone i stanju na tržištima te prijedlog suradnje s klasterom Slavonija i TZ Imota u izradi strategija razvoja turizma u navedenim krajevima. Sjednicu je vodio predsjednik Hrvatske turističke zajednice, ministar turizma Gari Cappelli uz prisustvo direktora Glavnog ureda HTZ-a Kristjana Staničića.

Za razvoj turističkog sektora u 2018. godini odlukom Turističkog vijeća osigurano je 13 milijuna kuna minimalnih potpora, čak 2,5 milijuna više nego prethodnih godina namijenjenih poduzetnicima za sufinanciranje troškova predviđenih Programom. Isto tako, današnjom odlukom o dodjeli potpora događanjima u 2018. ukupnim iznosom od 9 milijuna kuna; od ukupno prijavljenih 650, bit će sufinancirano 246 nacionalna, regionalna i TOP događanja te događanja u pred i posezoni čime se dodatno potvrđuje važnost manifestacija i pruža podrška u njihovom razvoju.

Ministar Gari Cappelli tom je prigodom istaknuo kako Ministarstvo turizma u suradnji s HTZ-om izdvaja značajna sredstva za jačanje ponude turističkog proizvoda zemlje, što doprinosi rastu turističke potražnje.

 Dosadašnji turistički rezultati plod su brojnih projekata i aktivnosti koje se provode u svim segmentima turizma. Hrvatska je danas prepoznatljiva turistička destinacija, a veliku ulogu u tome imaju i brojne manifestacije i događanja koje se održavaju tijekom čitave godine. Osim stvaranja dodatnih motiva dolaska gostiju, manifestacije imaju višestruke pozitivne gospodarske učinke za cjelokupne destinacije, a tu vrijednost prepoznala je i Vlada RH. Hrvatska je ujedno u svijetu prepoznata kao jedna od najsigurnijih destinacija te mi je stoga iznimno drago što će se ove godine trinaesti put za redom realizirati projekt "Sigurna turistička sezona". Boravak stranih policajca na našoj obali tijekom ljetnih mjeseci, uz hrvatske kolege, itekako pridonosi dodatnom osjećaju sigurnosti turista te na taj način utječe i na jačanju konkurentnosti naše zemlje  istaknuo je ministar Gari Cappelli.

Turističko vijeće usvojilo je prijedlog suradnje s tvrtkom MPG live d.o.o u iznosu od 4,2 milijuna kuna na marketinškim i PR aktivnostima projekta „Ultra Europe 2018.“ u svrhu dodatne promidžbe Hrvatske kao festivalske destinacije, njenih prirodnih ljepota, kulturne baštine i gastronomske ponude kroz Ultra Europe Festival. Riječ je o potpori sedmodnevnom festivalu Ultra Europe koji se u Splitu, Bolu na Braču, Hvaru i Visu održava od 2013. godine te svake godine privuče više od 150.000 ljudi iz preko 140 zemalja svijeta.