Druga strana medalje, punkt T1 Hitne medicine Blato - Vela Luka Foto: korcula-larus.com

Druga strana medalje, punkt T1 Hitne medicine Blato - Vela Luka

Autor:  CroPortal I.G Lip 16, 2016

Nakon formiranja Vlade Zorana Milanovića jedan od prvih nezakonitih poteza tadašnjeg ministra zdravlja Rajka Ostojića bio je ukidanje punkta T1 u Blatu i njegovo prebacivanje u Velu Luku.

Kako ministar zdravlja prethodno nije zatražio suglasnost predstavničkih tijela jedinica područne, regionalne samouprave (Dubrovačko-neretvanske županije), a što je po čl. 2 Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o zdravstvenoj zaštiti (NN 17/12) bio dužan napraviti, tadašnji saziv Općinskog vijeća Općine Blato je na izvanrednoj sjednici održanoj 13. srpnja 2012. godine donio zaključak da se pokrene postupak ocjene suglasnosti Mreže hitne medicine (NN 71/12) s Ustavom Republike Hrvatske.

Novim prijedlogom reforme hitne medicine, koji priprema Ministarstvo zdravlja, punkt T1 Hitne medicine bi se vratio u Blato i tako vratio na ustroj koji se je temeljio na prijedlozima struke i dogovoru načelnika Općina Vela Luka, Blato i Smokvica.

Na taj novi prijedlog cijela se Vela Luka predvođena načelnikom Općine Tonkom Gugićem digla na noge pod motom "PACIJENTIMA JE HITNA U VELOJ LUCI BITNA!", potpisivale su se peticije, davali intervjui te su to prenosili svi relevantni mediji u državi, a naročito oni mediji skloni lijevoj političkoj opciji jer je za sve okrivljen HDZ (u Blatu vlada HDZ, a u Veloj Luci SDP).

hitna blato velaluka

Nakon tog i takvog medijskog čerečenja Općina Blato objavila je priopćenje koje nitko osim portala Lokalne Hrvatske nije prenio.

Priopćenje Općine Blato prenosimo u cijelosti:

U svezi nedavnih tekstova na pojedinim portalima vezano uz posjetu ministra zdravlja doc.dr.sc. Daria Nakića Korčuli glede premještanja Hitne pomoći iz Vele Luke u Blato objavljujemo sljedeće priopćenje. U posljednje vrijeme pojedini mediji stvaraju razdore i navodne skandale oko hitne pomoći koja se iz Vele Luke vraća u Blato gdje je i bila ustrojena.

Potaknuti ovim člancima Općina Blato ima potrebu demantirati takve navode, pošto očito priopćenje kronologije i dokumenata na kojima se temelji Odluka o ustroju hitne pomoći nisu bili dovoljni, već se neistine koriste kao sredstvo obmane...

U zadnjem priopćenju Općine Blato jasno je objašnjen tijek ustroja hitne medicinske pomoći na zapadnom dijelu otoka Korčule te je objavljen i najstariji dokument koji potječe iz 1979. godine.

Ministru zdravlja doc.dr.sc. Dariu Nakiću, županu Dubrovačko- neretvanske županije, načelniku Općine Vela Luka, ravnateljici Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, ravnatelju Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko- neretvanske županije, Domu zdravlja „Dr. Ante Franulović" Vela Luka i načelniku Općine Smokvica osim spomenutog poslani su i ostali dokumenti koji nepobitno govore istinu o ovom slučaju u kojima jasno i nedvosmisleno stoje dogovori koje su potpisani od čelnika općina Vela Luka, Blato i Smokvica, prijedlozi medicinske struke sa otoka Korčule i DNŽ, te suglasnost Dubrovačko-neretvanske županije o ustroju hitne medicine u Blatu, te formiranju Doma zdravlja „Dr. Ante Franulović" spajanjem zdravstvenih stanica Blato i Vela Luka.

Određenim ljudima i medijima istina očito ne odgovara pa se nažalost nisu u stanju niti s njom suočiti, već su prionuli neistinitim i podmuklim metodama kako bi određene osobe prikazali kao žrtve krijući se iza navodnih političkih razloga ne navodeći da je upravo iz političkih razloga Blatu preko noći, bez objašnjenja i protuustavno oteta hitna pomoć za vrijeme vlade Zorana Milanovića.

Koliko je želja za senzacijom i neprofesionalnost daleko otišla govori i članak u jednom od portala, koji je toliko apsurdan da nisu ni svjesni da prave cirkus u kojem samo oni sudjeluju, bez publike koja bi u sve to povjerovala te smo duboko uvjereni da Velolučani nisu sukreatori ovog teksta. Jedna od tvrdnji je bila da je ministar bio u Blatu te da su Blaćani Velolučanima javili da ministra neće pustiti u Velu Luku. Svatko tko realno razmišlja ovakve navode neće shvatiti ozbiljno, kao ni portal koji takve neprovjerene navode objavljuje.

I Blatu i Veloj Luci ministar se ispričao u zadnji trenutak kako mora zbog opravdanih obveza odgoditi posjet, tako da ministar uopće nije bio u Blatu.

Kome služe ovakvi navodi, pogotovo da su Blaćani javili da ministra neće pustiti u Velu Luku te ostale neistine koje nemaju veze s zdravim razumom, ne bi li se prikrila istina o cijelom slučaju, te sve usmjerilo na političke razloge, postalo je svima jasno.

Blatu je u interesu da Vela Luka ima kvalitetnu zdravstvenu zaštitu te je Općina Blato uvijek spremna poduprijeti prijedloge koji će unaprijediti funkcioniranje obiju Općina.

Ono što nas najviše žalosti je da čelništvo Općine Vela Luka nije demantiralo neistine koje uvelike narušavaju međuopćinske odnose. Vjerujemo da je to samo pitanje vremena, a ne namjere i da će se uskoro oglasiti pismenim očitovanjem u cilju istinitog informiranja javnosti i dobrosusjedskih odnosa.

Općina Blato