Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
 
Grad Split postavio pametnu javnu rasvjetu split.hr

Grad Split postavio pametnu javnu rasvjetu

Autor:  Lip 12, 2018

Grad Split i partneri provode EU projekt CitiEnGov u sklopu 1. poziva Programa Interreg - Central Europe. Programski prioritet ovog projekta je stvaranje gradova i regija u srednjoj Europi s niskim emisijama ugljika u atmosferu i specifičnim ciljem izrade lokalnih strategija održive energetike.

Grad Split je jedan od deset partnera na projektu CitiEnGov u kojem je vodeći partner razvojna agencija SIPRO Ferrara iz Italije. Partneri su još gradovi Ludwigsburg iz Njemačke, Bydgoszcz i Grodzisk iz Poljske te energetske agencije SINERGIS iz Italije, WEIZ iz Austrije, GOLEA i LEAG iz Slovenije, HBMO iz Mađarske.

Ovaj projekt omogućio je postavljanje suvremene i energetski učinkovite, pametne javne rasvjete u Splitu i to u ulicama: Šetalište Petra Preradovića, Put Firula, Spinčićeva ulica i Šetalište Kalafata. Postavljene su ukupno 82 nove LED svjetiljke s ugrađenim upravljačkim modulom za daljinsko upravljanje svake svjetiljke zasebno. Modul komunicira putem GSM mreže sa računalnim sustavom koji je na raspolaganju djelatnicima gradske uprave zaduženima za javnu rasvjetu. Sustav je dostupan putem računala, tableta ili mobitela 24 sata dnevno. Također je omogućen prikaz stanja svjetiljki i geopozicije rasvjetnih mjesta. Sam sustav omogućuje centralizirano kontinuirano daljinsko upravljanje i regulaciju rasvjete, grupno i pojedinačno, s neograničenim brojem promjena tijekom noći, regulaciju jačine svjetlosti u rasponu 0% - 100%, ima dvosmjernu komunikaciju o stanju pojedine svjetiljke: informacije o potrošnji u odabranom periodu za jednu ili za skupinu svjetiljki i trenutnom statusu svake svjetiljke.

Vrijednost ugrađene opreme i radova je ukupno 535.950,00 kuna s PDV-om, a od čega je 85% financirano sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, 9% sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije i 6% sredstvima Grada Splita. Procjenjuje se kako će godišnja ušteda ovim projektom za 82 svjetiljke iznositi oko 60.000,00 kuna. Također će doći do smanjenja CO₂ od 11,5 tona godišnje s obzirom na prethodno stanje što je i u ekološkom smislu jako bitno.

Ovaj projekt omogućuje Gradu Splitu korištenje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije kao korak prema efikasnijem gospodarenju energetskim resursima kojima Split raspolaže, kao i ostvarivanju energetskih ušteda kroz mjere energetske učinkovitosti. Također je i novi element dodan u cjelokupnu sliku Splita kao pametnog grada – smart city