Foto: HRZ i PZO Foto: HRZ i PZO

Hrvatski kanaderi pomažu gašenju požara u BiH

Autor:  Kol 04, 2017

Pripadnici Protupožarne eskadrile Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane s dva protupožarna zrakoplova kanader CL-415 jučer, u četvrtak, 3. kolovoza 2017. godine upućeni su u Bosnu i Hercegovinu, na ispomoć kod gašenja velikih požara koji su zahvatili područje Ljubuškog, a temeljem Odluke Vlade Republike Hrvatske.

Naime, na zahtjev Ministarstva vanjskih poslova BiH i Državne uprave za zaštitu i spašavanje, a na prijedlog potpredsjednika Vlade i ministra obrane i uz prethodnu suglasnost predsjednice Republike, donesena je Odluka Vlade Republike Hrvatske o uporabi Oružanih snaga u svrhu pružanja humanitarne pomoći BiH radi gašenja požara.

U skladu s Odlukom Vlade RH, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH donio je naredbu za upućivanje šest pripadnika Oružanih snaga RH s dva kanadera CL-415 u BiH, radi gašenja požara.

Hrvatska je dosad Bosni i Hercegovini pružala pomoć u gašenjima požara u pet navrata i to kroz 2012. i 2013. godinu. Osim u BiH, Hrvatska je također pružala pomoć u gašenjima požara i u Crnoj Gori, Makedoniji, Grčkoj, Izraelu i Portugalu.