Hrvatski topnici demonstrirali vatrenu moć na vojnoj vježbi u Poljskoj MORH

Hrvatski topnici demonstrirali vatrenu moć na vojnoj vježbi u Poljskoj

Autor:  Lip 16, 2018

Topničkim gađanjima i vježbom na zemljištu danas  na vojnom poligonu Bemowo Piskie, u nazočnosti visokih vojnih i civilnih uzvanika, završena je dvotjedna združena vojna vježba s bojevim gađanjem "Puma" u organizaciji poljske 15. mehanizirane brigade i njoj pridodane NATO Borbene grupe predvođene SAD-om.

Njima su se priključile i postrojbe američkih kopnenih snaga u Europi u sklopu vježbe "Saber Strike 18" koja se odvija na više lokacija na području Baltika i Poljske. Ukupan broj sudionika premašuje 3 .00 vojnika uz 44 topnička oružja, 272 borbena vozila, 30 helikoptera i 6 ratnih zrakoplova.

Danu uvaženih gostiju nazočio je i zamjenik zapovjednika američke kopnene vojske u Europi general bojnik Timothy McGuire, te zapovjednik Glavnog zapovjedništva OS Republike Poljske general bojnik Jaroslaw Mika, a Hrvatsku su predstavljali hrvatska veleposlanica u Republici Poljskoj, njena ekselencija Andrea Bekić, te hrvatski vojni izaslanik u baltičkim zemljama i Republici Poljskoj brigadir Jugoslav Jozić.

Hrvatski topnici u sastavu bitnice SVLR 122 mm Vulkan M-92 Gardijske oklopno mehanizirane brigade u noćnim uvjetima demonstrirali su svoju vatrenu moć, a potom sutradan u sklopu završne vježbe uspješno pružili vatrenu potporu manevarskim postrojbama 15. mehanizirane brigade i Borbene grupe te tako pokazali sposobnost djelovanja u dnevno-noćnim uvjetima.

Preciznim pogodcima pripadnici 2. HRVCON-a su na najbolji mogući način proveli zadaću i zajedno s partnerima iz Poljske, Rumunjske, Velike Britanije i SAD-a demonstrirali svoju uvježbanost i dosegnutu interoperabilnost Borbene grupe i poljskih Oružanih snaga.