Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
 
Krstičević: Vojnici su odlazili s krunicom na bojište

Krstičević: Vojnici su odlazili s krunicom na bojište

Autor:  Lip 12, 2018

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević posjetio je u ponedjeljak, 11. lipnja, Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj.

Posjetu su nazočili načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundova, posebni savjetnik ministra Božo Kožul, zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" general bojnik Mate Pađen, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Ivo Raffanelli, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Mate Mikić, zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga brigadni general Perica Turalija te predstavnici Vojnog ordinarijata i vojni kapelani.

Ministar Krstičević prisjetio se na sastanku s kapelanima ključne uloge koju je Crkva imala u Hrvatskoj vojsci tijekom povijesti:

– Vojnici su odlazili s krunicom na bojište kako bi na taj način osjetili Božju snagu. Ona je i danas potrebna da se nose s izazovima na radnom mjestu.

Naglasio je i važnost suradnje Crkve i vojske u Domovinskom ratu, ali i danas, dva desetljeća kasnije. Ministar Krstičević istaknuo je važnost sinergije i suradnje Hrvatske vojske i Vojnog ordinarijata, kao i važnost duhovne potpore u radu pripadnika Hrvatske vojske.

Tijekom posjeta, ministar je pripadnicima Vojnog ordinarijata predstavio najvažnija postignuća Ministarstva obrane i Hrvatske vojske u 2017. godini te prioritete za 2018. godinu. Kao jednu od najvažnijih zadaća vojske u prošloj, ali i ovoj godini izdvojio je pomoć civilnim institucijama.

– Želimo da to bude najvažnija zadaća naše vojske. Puno je izazova: požari, poplave, ekološke katastrofe... No, mi moramo biti na terenu uz svoj narod i pomoći im kada zatreba. To je naša nova paradigm – kazao je Krstičević.

Ministar je tom prigodom predstavio sustav domovinske sigurnosti, kojim se svi resursi povezuju kako bi se omogućilo pravodobno reagiranje u nesrećama.

– Cilj nam je uspostava učinkovitog sustava u kojem će sve sastavnice biti komplementarne u jačanju sigurnosti i stvaranju sigurnog okružja – objasnio je te istaknuo važnu ulogu Vojnog ordinarijata u sustavu domovinske sigurnosti:

– Vojni ordinarijat ima veliku odgovornost dušobrižništva za vojnike, policajce i vatrogasce. Svojim djelovanjem pridonosi razvoju zajedništva i solidarnosti.

Jedan od prioriteta za 2018. godinu je i novi operativni raspored, koji uključuje povratak vojske u Sinj, Varaždin, Ploče, Pulu i Vukovar, gdje će se ponovno održavati svečanost završetka izobrazbe u vojnim školama.

– Vojska mora biti blizu narodu kako bi mogla pravovremeno reagirati kada mu zatreba pomoć. Preustroj treba podupirati racionalno i učinkovito izvršenje zadaća. Kapelani nam mogu pomoći da novi operativni raspored dobro postavimo – rekao je ministar.

Krstičević je najavio i nastavak procesa povratka simbola Domovinskog rata u Ministarstvo obrane i Hrvatsku vojsku. U tu svrhu ceremonija Velike smjene straže vraćena je na Trg sv. Marka u Zagrebu, a dvorane na Hrvatskom vojnom učilištu i vojarne odnedavno nose imena znamenitih ličnosti i postrojbi iz Domovinskog rata.

– Želimo da mladi osjete važnost tog dijela naše povijesti – izjavio je ministar, zaključivši:

– Bez poštovanja prošlosti nema usmjerenja prema budućnosti i identiteta, a bez identiteta nema ni jake vojske.

Za sve pripadnike Hrvatske vojske važne su izmjene Zakona o službi u Oružanim snagama RH, kojima su im vraćeni novčani dodaci za terenski rad, stražarsku službu i dežurstvo. Ministar je najavio nastavak rada na poboljšanju uvjeta rada i života za vojnike. Između ostalog, u sklopu Godine spremnosti i aktivnosti hrvatskog vojnika po svim bi vojarnama trebali biti uređeni sportski objekti.

– Vojnici se moraju baviti sportskim i humanitarnim aktivnostima kako bi izdržali sve teške i složene zadaće u svom poslu – kazao je ministar Krstičević.