Ministarstvo obrane potpisalo izjavu o cyber sigurnosti MORH

Ministarstvo obrane potpisalo izjavu o cyber sigurnosti

Autor:  Lip 25, 2018

Na marginama Vijeća za vanjske poslove (FAC) u formatu ministara obrane i ministara vanjskih poslova, pomoćnik ministra obrane Petar Mihatov, ispred Ministarstva obrane Republike Hrvatske potpisao je Izjavu o namjeri o suradnji u području cyber timova za brzi odgovor i uzajamne pomoći u cyber sigurnosti u okviru članstva u PESCO projektu "Cyber Rapid Response Teams and Mutual Assistance in Cyber Security".

Izjavu su pored Republike Hrvatske potpisali i ministri obrane Estonije, Litve (kao vodeće države projekta), Nizozemske, Rumunjske te Španjolske.

Izjavom se naglašava značaj razvoja kolektivnih ali i nacionalnih sposobnosti cyber obrane u kontekstu ukupne europske sigurnosti. Izjavom je formalizirana namjera suradnje država potpisnica u okviru PESCO projekta sa naglaskom na pružanju uzajamne pomoći i suradnje prilikom odgovora na velike cyber incidente kroz razmjenu informacija, zajedničku obuku, uzajamnu operativnu pomoć te stvaranje zajedničkih sposobnosti.

Među ostalim, projektom je planirano i formiranje posebnih timova za brzi odgovor na cyber prijetnje. Potpisnici Izjave su iskazali namjeru donošenja i detaljnijeg multilateralnog sporazuma u kontekstu i za potrebe implementacije ovog specifičnog PESCO projekta.