Ministarstvo pravosuđa ne posjeduje novije podatke o tome tko se nalazi na "crnoj listi" Srbije Screenshot/HRT

Ministarstvo pravosuđa ne posjeduje novije podatke o tome tko se nalazi na "crnoj listi" Srbije

Autor:  CroPortal I.G. Tra 20, 2016

Ministar pravosuđa Ante Šprlje na Facebooku je objavio kako Ministarstvo pravosuđa ne posjeduje niti je upoznato s postojanjem popisa 300 braniteljaoptuženih ili osuđenih za ratne zločine u Srbiji. Povod za takvu objavu bila je prozivka hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Marijane Petir koja je zatražila od Tihomira Oreškovića da obavijesti branitelje koji se nalaze na "crnoj listi" Srbije.

Prema navodima ministra Šprlje, Hrvatska je 2010. dostavila Srbiji popis od 1534 osobe optužene i osuđene u Hrvatskoj, dok je Srbija iste godine dostavila popis sa 40 osoba. Posljednji ažurirani podaci dostavljeni su Hrvatskoj u siječnju 2011., a prema tim podacima na popisu se nalazi 86 osoba, među koje spadaju i 43 osobe protiv kojih je Državno odvjetništvo provelo istragu te je zbog nedostupnosti počinitelja, a temeljem tužiteljskim sporazumima predmete uputilo Srbiji.

Ministarstvo pravosuđa u bilateralnim kontaktima od Srbije redovito traži dostavu najnovijih podataka, ali do toga nije došlo. Branitelji koji se nalaze na popisu, prema informacijama kojima raspolaže Ministarstvo obaviješteni su o tome od Ministra branitelja, dok se za ostale potražuje individualna provjera statusa službenim putem tek ukoliko to hrvatski državljanin sam zatraži.