Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
 
Otvorena OŠ Žnjan-Pazdigrad: 'Ovo je lijep dan za Split koji je dobio školu za 21. stoljeće' Foto: split.hr

Otvorena OŠ Žnjan-Pazdigrad: 'Ovo je lijep dan za Split koji je dobio školu za 21. stoljeće'

Autor:  D.T. Ruj 04, 2017

Na radost djece i njihovih roditelja danas je svečanim programom otvorena Osnovna škola "Žnjan-Pazdigrad", prva osmoljetka koja je nakon 25 godina iščekivanja izgrađena u gradu podno Marjana. Na samom početku u školskoj dvorani koja je blistala od prigodnih dekoracija, sve uzvanike pozdravila je privremena ravnateljica škole Antonela Petrić kazavši kako od danas učenici konačno počinju živjeti svoju školu.

– Premda u cijelosti dovršena škola postoji od danas, sama priča o školi traje od davnih dana. To je priča koju svi znamo i čiji smo sretni završetak konačno dočekali – kazala je privremena ravnateljica Petrić. Djecu, njihove roditelje i nastavnike toplo je pozdravio i gradonačelnik Andro Krstulović Opara poručivši kako je škola završena zajedništvom, upornošću i marljivim radom.

–  Draga djeco, jeste li sretni danas? Ja jesam. Ovo je vaša fešta i dao Bog da iduće godine bude još više djece na početku školske godine. Nakon 25 godina u Splitu otvaramo novu osnovnu školu koja se rađala dugo godina. Prije 10 godina otkupljeno je zemljište, u međuvremenu su se promijenila četiri gradonačelnika. Zadnje odlučne korake učinili smo u suradnji s državnom tajnicom Brankom Ramljak. Svi zajedno, djeca, roditelji, nastavnici i bivši gradonačelnici, postigli smo da se Osnovna škola "Žnjan-Pazdigrad" konačno otvori. Kao što vidimo, škola je prekrasna, površine kao gotovo polovica Poljudskog stadiona. Uporabna dozvola, najvažniji dokument u ovoj priči, izdana je 23. srpnja ove godine, a potom je krajem kolovoza stigla i dozvola za rad Ministarstva znanosti i obrazovanja –  kazao je gradonačelnik Krstulović Opara izrazivši nadu da će se vrijednosti poput zajedništva, poštenja i marljivosti prenijeti na nove, mlade generacije kako bi, istaknuo je, Split bio bolji grad. Gradonačelnik je pozvao djecu, polaznike nove osmoljetke, da čuvaju svoju školu, da ne šaraju po njoj i da, naglasio je, budu ponosni na svoju lijepu školu. Također, zahvalio se arhitektima i izvođačima radova na konačnom rezultatu.

U ime ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, uzvanicima se obratila državna tajnica Branka Ramljak kazavši kako je ova škola primjer nastojanja da se u svim dijelovima Hrvatske podignu obrazovni standardi. Podsjetila je kako je izgradnja škole "Žnjan-Pazdigrad" bio jedan od 12 kapitalnih projekata resornog ministarstva u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

– Iskusni i vrijedni nastavnici ključ su uspješnog obrazovanja u našim školama – poručila je, između ostalog, državna tajnica Branka Ramljak.

Don Ante Čotić, župnik Gospe od milosrđa blagoslovio je školu, te pozvao roditelje da potiču svoju djecu na znatiželju i učenje, te da odbace ideologije podjela. Glazbeno – scenski program pripremili su učenici OŠ ''Trstenik'', a vrhunac svečanosti dogodio se okupljanjem djece prvih, drugih i trećih razreda u centralnom dijelu dvorane nakon čega je uslijedilo ispaljivanje konfeta. Svečanosti otvorenja Osnovne škole "Žnjan-Pazdigrad" nazočili su i predstavnici Splitsko-dalmatinske županije, brojni gradski vijećnici i saborski zastupnici, pročelnici gradskih službi, predstavnici gradskih komunalnih tvrtki, te bivši splitski gradonačelnici Miroslav Buličić, Ivan Kuret i Ivo Baldasar.

–  Ovo je lijep dan za Split koji je konačno dobio školu za 21. stoljeće –  kazala je to ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak prilikom poslijepodnevnog obilaska novootvorene Osnovne škole "Žnjan-Pazdigrad".

– Bez obzira što se dugo čekalo na školu, istaknula se dobra suradnja osnivača, Grada Splita i resornog ministarstva, a u ovom projektu nadiđene su sve stranačke različitosti. U Republici Hrvatskoj moramo početi razmišljati o koncepciji definiranja mreže škola i zadaća je Ministarstva znanosti i obrazovanja da radi na tom cilju –  rekla je ministrica Divjak kazavši kako će biti riješen i problem Osnovne škole "Pujanki".

–  Zakonodavni okvir je takav da osnivači škola financiraju izgradnju, a za takve projekte na raspolaganju su i sredstva iz EU fondova. No, jasno je da u slučaju škole "Pujanki" postoji dobra volja ministarstva i Grada Splita, te ćemo zajedno ćemo iznjedriti najbolje rješenje“, poručila je ministrica okupljenim novinarima.U pratnji ministrice bili su gradonačelnik Andro Krstulović Opara i njegovi zamjenici Jelena Hrgović i Nino Vela, a dobrodošlicu joj je izrazila privremena ravnateljica škole Antonela Petrić te učenici koji su izveli kraći prigodni program, izvjestio je split.hr.