Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
 
Predsjednica Republike otvoreno iskritizirala Vladu RH pred poduzetnicima predsjednica.hr

Predsjednica Republike otvoreno iskritizirala Vladu RH pred poduzetnicima

Autor:  Lip 12, 2018

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na obilježavanju "Dana poduzetnika 2018. " na temu "Nove prilike za novo desetljeće" u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca.

 Predsjednica Grabar-Kitarović ocijenila je kako su pred Hrvatskom neslućene prilike, ali da njihovom iskorištavanju na putu stoji "nesustavnost i politička nezrelost". Ustvrdila je kako rasprave poput onih HUP-ova Dana poduzetnika ne padaju na plodno tlo. Pozdravila je napore Vlade, ali i ocijenila da oni ne mijenjaju glavne pokazatelje prema kojima Hrvatska ne stoji dobro u odnosu na usporedive zemlje.

 To je tako, kako je ocijenila, zbog nesustavnog pristupa problemima, posebno gospodarskim, te politike koja ne prepoznaje konstruktivan doprinos i omalovažava ga.

– Očita je zatvorenost naših tradicijskih političkih elita prema konstruktivnom doprinosu. Dok se s jedne strane poziva cijelo društvo na sudjelovanje u donošenju zakonskih prijedloga ili dugoročnih društvenih strategija, s druge se strane prijedlog dijaloga o prijedlozima odbija na osnovu tehnikalija – ocijenila je.

Dodala je, javlja Predsjednica.hr, kako se istraživanja koja upućuju na probleme nazivaju namjernim širenjem pesimizma.

– Tom logikom prozivaju se uzročnikom problema i krivcem oni koji upućuju na problem i žele dati prilog nalaženju rješenja. A glas velikog dijela društva ušutkava se i degradira. U takvom nastupu nešto je izrazito krivo. Na političkoj sceni takav se odnos donekle može objasniti prema oporbi, prema političkom takmacu. Ali narod nije oporba, naši građani nisu politički takmac – istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović.

Podsjetila je pri tome kako je jučer preporučila snižavanje cijene poslovanja što bi omogućilo povećanje plaća, uz istovremeno provođenje reformi. Pozvala je da se pri donošenju odluka vodi računa o općedruštvenim koristima, a ne samo o utjecaju na proračun.

U pogledu iseljavanja, podsjetila je na rezultate iz nedavnog istraživanja HUP-a prema kojemu ljudi odlaze prije svega zbog besperspektivnosti, zasićenosti ideološkim raspravama, a tek potom zbog nedostatka radnih mjesta i malih plaća.