U Svetištu Gospe Sinjske okupilo se više od sto tisuća vjernika Foto: Splitsko-makarska nadbiskupija

U Svetištu Gospe Sinjske okupilo se više od sto tisuća vjernika

Autor:  CroPortal I.K. Kol 15, 2016

"Svima nama potrebno je pročistiti svoju savjest, dušu i srce, duh i oko. Potrebna nam je lustracija naših podjela, mržnje, predrasuda, kako bismo mogli prepoznati u svakom čovjeku svoga bližnjega", poručio je vjernicima msgr. Marin Barišić, nadbiskup i metropolit splitsko-makarski

U Svetištu Gospe Sinjske na slavlju svetkovine Uznesenja blažene Djevice Marije okupilo se više od sto tisuća vjernika iz svih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Hodočasnici su u svetište počeli pristizati u ranim jutarnjim satima. Slavlje svetih misa započelo je već u 4 sata, a mise su potom slavljene svakih sat vremena, sve do 9.30 kada je slavljenje zvona i sviranje fanfara označilo da iz Gospina svetišta kreće svečani ophod - tradicionalna procesija gradskim ulicama sa slikom čudotvorne Gospe Sinjske.

Euharistijsko slavlje predvodio je msgr. Marin Barišić, nadbiskup i metropolit splitsko-makarski, u koncelebraciji s provincijalom fra Joškom Kodžomanom, sinjskim gvardijanom fra Petrom Klapežom, župnikom Gospe Sinjske fra Pericom Maslaćem, dekanom Cetinskog dekanata don Stipom Ljubasom i brojnim svećenicima.

Nadbiskup je u svojoj propovijedi poručio kako je upravo sebičnost ta koja razara obitelj, prijatelje i cijelo društvo:

"Potreban nam je izlazak iz naše zatvorenosti. Ali ne izlazak koji bi naš duh i srce vezao uz stvari - imati, jer to bi bila naša degradacija. Bio bi to izlazak u prazno, otpad od Boga, udaljavanje od sebe i bližnjega. Samo otvorenost prema Bogu i čovjeku ispravno vrednuje osobu i stvari, cilj i sredstva. U takvom odnosu se i različitosti u društvu ne vide više kao podjele i suprotstavljanja, nego mogućnost bogatijeg zajedništva u različitosti", istaknuo je nadbiskup Barišić.

Nadbiskup je progovorio i o situaciji u hrvatskom društvu istaknuvši kako je potrebna lustracija:

"Ali koju i kakvu lustraciju? Lustracija znači čišćenje. Doista, svima nama potrebno je pročistiti svoju savjest, dušu i srce, duh i oko. Potrebna nam je lustracija naših podjela, mržnje, predrasuda, kako bismo mogli prepoznati u svakom čovjeku svoga bližnjega. Potrebna nam je lustracija brvna iz našega oka kako bismo bolje vidjeli i pomogli drugima da i oni lakše izvade trun iz svoga oka. Prije svega, potrebno nam je lustrirano - čisto srce, jer srcem se bližnjega najbolje vidi i razumiju njegove potrebe", poručio je msgr. Marin Barišić, nadbiskup i metropolit splitsko-makarski.

Izvor: Splitsko-makarska nadbiskupija 

>>Kardinal Bozanić: Trebamo obnavljati žar pouzdanja u sebe, u naše zajedništvo i u mogućnost promjene na bolje