Blato - Obilježena 175. obljetnica Matice hrvatske i 50. obljetnica Deklaracije o hrvatskom jeziku Foto:Blatski fižuli - ustanova u kulturi

Blato - Obilježena 175. obljetnica Matice hrvatske i 50. obljetnica Deklaracije o hrvatskom jeziku

Autor:  Blatski fižuli Kol 22, 2017

Ogranak Matice hrvatske u Blatu je 18. kolovoza na trgu dr. Franje Tuđmana održao večer kojom su obilježene dvije velike obljetnice Matice Hrvatske; 175. godina djelovanja i rada MH i 50. godina od Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog jezika.

O ogranku Matice hrvatske u Blatu, njenom djelovanju i radu, govorio je predsjednik Ogranka gosp. Rade Kaštropil prisjetivši se prvih pisanih početaka od 1895. godine pa do današnjeg dana.

Dopredsjednik Ogranka gosp. Teo Šeparović, dipl.inž. je sve nazočne proveo kroz 175. godina djelovanja i rada Matice hrvatske, uz citate pojedinih Matičinih predsjednika.

Prvi predsjednik Ogranka iz 1971. godine gosp. Prijam Bačić, dipl.inž. govorio je o djelovanju kroz “Hrvatsko proljeće” – zabrani rada i ponovnom ustroju Ogranka u Blatu 1991. godine.

Dopredsjednik MATICE HRVATSKE-središnjice Zagreb, gosp. Stjepan Sučić, održao je nadahnuti govor o hrvatskom jeziku, samoj Deklaraciji, njeni potpisnicima i značenju za održanje hrvatskog jezika.

Glazbeni dio večer obogatili su: klapa “Kumpanji” jedna od naših najboljih dalmatinskih klapa i mlada studentica solo opernog pjevanja Sara Žuvela, koja je uz klavirsku pratnju prof. Aljoše Lečića izvela pjesmu “Lastavica”- Ivana Zajca.

Kumpanji su pak na kraju mnogobrojnu publiku digli na noge svojom izvedbom završne pjesme i arije iz Opere Ivana Zajca “Nikola Šubić Zrinski“ - “U boj u boj “.

Program je vodila Tončica Govorko.

Izvor: Blatski fižuli - ustanova u kulturi