Ivana Sajko Ivana Sajko meandar.hr

Ivana Sajko za 'Ljubavni roman' dobila nagradu u Berlinu

Autor:  Lip 13, 2018

Nagrada 10. Internationaler Literaturpreis za 2018. godinu koju dodjeljuje centar za međunarodnu kulturnu razmjenu Haus der Kulturen der Welt u Berlinu pripala je autorici Ivani Sajko i prevoditeljici Alidi Bremer za djelo 'Ljubavni roman'.

Nagrada se dodjeljuje autorici u iznosu od 20.000 eura i prevoditeljici u iznosu od 15.000 eura. Prije Ivane Sajko ovu su nagradu dobili su neki od najznačajnijih suvremenih svjetskih pisaca poput Amosa Oza, Teju Colea i Mircea Cărtărescua.

Donosimo obrazloženje žirija nagrade:

'Ljubavni roman' Ivane Sajko govori o svijetu u agoniji, načinu kako politički sustavi zadiru u privatne živote, izlažu ljude pritisku i polagano truju ono osobno i intimno. Glavni su likovi neuspješan mladi par umjetnika, dijete, stan, susjed i država u neredu. S nekoliko fino usmjerenih poteza Ivana Sajko iscrtava podroban politički tablo i dovodi svijet u komorno-dramski narativni prostor svoga romana. Ono što se događa u Hrvatskoj može se dogoditi bilo gdje drugdje. Ispod površine, ova ljubavna priča progovara o moći uopće te o individualnoj nemoći u globaliziranom svijetu. Snažne riječi Ivane Sajko stvaraju eksplozivnu svjetlost. Alida Bremer, kao važan medijator hrvatske književnosti na njemačko govorno područje, pronašla je zanosan jezik za nju.