Najnovije vijesti iz Blata i Hrvatske

Travanj 18, 2024

Totohost

U Grabru počela svečanost Žumberačkog narodnog sabora

041f8ef5b15effcb1dc4f41914f9679e

Velikom svečanošću, koja je u nedjelju 26. lipnja održana u Grabru, počeo je Žumberački narodni sabor, piše portal uskok-sosice.hr 

Svečanost je otvorena blagoslovom zastave Žumberačkih uskoka i novoobnovljenog groba genarala Vida Gvozdanovića koji se nalazi u mjesnoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja. Nakon blagoslova vjernici su u procesiji krenuli prema spomeniku križevačkom vladici dr. Janku Šimraku koji se nalazi ispred župne crkve te tamo položili vijenac u povodu 70. obljetnice njegove smrti. Biskup Šimrak još je tridesetih godina prošlog stoljeća započeo održavanje Žumberačkih narodnih sabora…

Nakon polaganja vijenca, svijeće su ispred spomenika položili i predstavnici uskočkih udruga iz Senja, Klisa i Žumberka te predstavnici lokalnih vlasti i lovačkih udruga.

Svečanu svetu liturgiju u župnoj crkvi predvodio je predsjednik Organizacijskog odbora Žumberačkog narodnog sabora stavrofor Milan Vranešić. U koncelebraciji su sudjelovala još sedmorica svećenika grčkog i latinskog obreda iz Žumberka i okolnih gradova Samobora, Jastrebarskog i Karlovca.

Vranešić je u propovijedi istaknuo kako je biskup Šimrak znao prepoznati potrebe svog hrvatskog naroda.

"Živio je sa svojim Žumberčanima, poticao ih na izgradnju i obnovu Žumberka, a ponajviše je vjeru svjedočio svojim očinskim primjerom i napose djelima. Zbog velikog zalaganja za napredak Žumberka mi se njega i danas sedamdeset godina nakon njegove smrti sjećamo sa najvećim poštovanjem. On nam je uzor kojeg želimo nasljedovati u održavanju Žumberačkih narodnih sabora", poručio je Vranešić.

Na svečanosti su nastupili i članovi kulturno-umjetničkih društava iz Samobora, Slavetića, Svete Jane i Bratine.

Na obnovljenom Žumberačkom narodnom saboru sudjelovali su Žumberčani iz svih žumberačkih naselja od Radatovića, Kašta, Sošica, Kostanjevca, Kalja, Mrzlog Polja i Stojdrage pa sve do Grabarka i Pećna.

© 2024. Cro Portal. All rights reserved