U petak 'Ratni kvarteti' premijerno u Splitu Foto: PROMO

U petak 'Ratni kvarteti' premijerno u Splitu

Autor:  D.T. Kol 30, 2017

U petak 01. rujna nastupit će novi ansambl ZOOV-COOL koji će nakon dugo vremena izvesti „Ratne kvartete“ hrvatskih skladatelja Anđelka Klobučara, Frane Paraća, Marka Ruždjaka i Željka Brkanovića. Ansambl će nastupiti na trećoj večeri MAGfestivala u Muzeju grada Splita,

U ponedjeljak (28.8.) nastupio je festivalski ansambl sastavljen od splitskih glazbenika i glazbenih gostiju s programom "Hommage à Schubert" povodom 220. godišnjice rođenja jednog od najistaknutijih skladatelja glazbenog romantizma, bečkog majstora solo pjesme Franza Petera Schuberta. Kao i svake godine na festivalu, mladi glazbenici pokazali su svu raskoš svojih talenata, a posebno dojmljiva je bila izvedba kvinteta mladih glazbenika poznatog "Pastrvinog kvinteta". Zanimljivo je da su veliki dio publike činili inozemni gosti, što govori u prilog kvaliteti MAGfestivala, koji iz godine u godinu širi kulturnu turističku ponudu grada Splita.

I ove godine MAGfestival daje svoj doprinos promociji hrvatskog glazbenog stvaralaštva. U petak (1.9.) nastupit će novi ansambl ZOOV-COOL koji će nakon dugo vremena, a premijerno splitskoj publici, izvesti "Ratne kvartete" hrvatskih skladatelja Anđelka Klobučara, Frane Paraća, Marka Ruždjaka i Željka Brkanovića. Radi se o djelima nastalima u ratnom periodu 1991. godine koja su iznimne umjetničke vrijednosti, ali nepravedno zanemarena i rijetko izvođena.

Program ansambla inspiriran je projektom uglednih interpreta Milka Pravdića, Volodje Balžalorskog, Andreja Petrača i Tomaža Petrača ostvarenom u okrilju ratne 1991. godine. Tad su na koncertu pod naslovom "Za kontinuitet hrvatskog glazbenog stvaralaštva" praizvedena djela nekih od nositelja hrvatske suvremene glazbe Klobučara, Paraća, Ruždjaka i Brkanovića te je izveden Kvartet za kraj vremena Oliviera Messiaena, stožerno djelo glazbe 20. stoljeća. Upravo je Messiaenov Kvartet, skladan za klarinet, violinu, violončelo i glasovir praizveden u zarobljeničkom logoru u Görlitzu 1941. godine, bio poticaj za skladanje novih skladbi na programu spomenutog koncerta, prikladno korespondirajući s trenutkom hrvatske ratne zbilje 90-ih godina prošlog stoljeća.
Ansambl ZOOV-COOL čine Petromila Jakas - violina, Mia Grubišić - violončelo, Yaroslav Sadovyy - klarinet i Sanja Vrsalović - klavir.

Pokrovitelji ovog iznimnog kulturno umjetničkog događaja su Predsjednica RH Kolinda Grabar – Kitarović, Ministarstvo kulture RH, Županija splitsko dalmatinska Grad Split, Turistička zajednica Grada Splita i Turistička zajednica Splitsko dalmatinske županije.