Završen 32. Susret hrvatskih puhačkih orkestara

Završen 32. Susret hrvatskih puhačkih orkestara

Autor:  Lip 11, 2018

Svečano je završen 32. Susret hrvatskih puhačkih orkestara, središnja manifestacija puhačkog amaterizma koja na godišnjoj razini predstavlja najuspješnije puhačke orkestre iz cijele Hrvatske. U bogatom natjecateljsko-revijalnom programu 32. Susreta koji se odvijao u Novom Vinodolskom, Crikvenici i Selcu predstavilo se više od 730 glazbenika iz 12 hrvatskih županija i 21 puhačkog orkestra.

Svoj nastup na Susretu, orkestri sudionici morali su izboriti stručnom selekcijom na županijskoj razini u okviru 11 županijskih i regionalnih natjecanja na kojima je nastupilo više od 1800 glazbenika. U cilju kvalitetnije prezentacije raznolikosti i bogatstva hrvatskog puhačkog stvaralaštva, organizator Susreta Hrvatski sabor kulture ove je godine omogućio nastup orkestara B i D kategorije koncertnog programa. Orkestri D kategorije, ove su godine tako prvi puta imali priliku natjecati se na Susretu i to nastupom pred širokom publikom na otvorenoj pozornici na Frankopanskom trgu u Novom Vinodolskom, dok su orkestri u B kategoriji nastupili u okviru Doma kulture Novi Vinodolski. Revijalni dio programa održan je u okviru 4 promenadna koncerta na gradskim trgovima u Novom Vinodolskom, Crikvenici i Selcu gdje su se orkestri predstavili s programima poznatih skladbi i koračnica, popularizirajući i promovirajući puhačku glazbu široj publici izvan prostorija koncertne dvorane. Nastupe svih orkestara vrednovalo je stručno povjerenstvo u sastavu renomiranih dirigenata Ivana Josipa Skendera i Mira Saje te solista Simonijskog orkestra HRT-a Vanje Lisjaka, čijim su ocjenama orkestri nagrađeni sljedećim plaketama i pohvalama: U B kategoriji koncertnog programa Zlatnu plaketu s pohvalom osvojili su Puhački orkestar DVD-a Špičkovina, Puhački orkestar "Lipa" Tuhelj i Vodička glazba, a Zlatnu plaketu zaslužili su Limena glazba Dekanovec i Kulturno – glazbeno društvo "Mosor" iz Klis – Kose. Srebrnu plaketu dobili su Limena glazba Vrbovec, a Brončanu plaketu osvojili su Puhački orkestar grada Karlovca, Puhački orkestar DVD-a Domagović i Gradska glazba Zadar.

U D kategoriji koncertnog programa Zlatnu plaketu s pohvalom izborili su Općinska glazba Baška Voda i Puhački orkestar HKUD-a Željezničar iz Zagreba. Srebrnu plaketu su dobili Puhački orkestar KUD-a "Lira" iz Kraljevca na Sutli i Gradska glazba Našice. Brončanu plaketu zaslužili su Puhački orkestar Općine Domašinec, Gradski puhački orkestar Gospić, Gradski puhački orkestar "Krešimir" iz Kutine, Limena glazba "Sv. Martin" i Puhački orkestar Daruvarskog Brestovca i Končanice. Pohvalu za nastup osvojio je Pomladak puhačkog orkestra DVD-a Stankovo, Dječji orkestar puhačkog orkestra Zaprešić i Glazba Jakšić.

Posebnu nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja osvojio je Puhački orkestar DVD-a Špičkovina izvedbom djela "Intrada, fuga i ples" Marija Komazina.

Ekskluzivni sponzori 32. Susreta tvrtke Euro-Unit d.o.o. i Yamaha Music Europe za najbolje ocijenjene orkestre u obje kategorije osigurali su vrijedne nagrade u obliku instrumenata i  glazbene opreme.