Jelena Rozga predstavila u Splitu nakit od meteorita Josip Kevrić

Jelena Rozga predstavila u Splitu nakit od meteorita

Autor:  Lip 14, 2018

U Splitu je otvorena izložba 'Gdje Svemir dotiče Zemlju' limitirane kolekcije nakita umjetničke radionice Elkana koju ekskluzivno predstavlja Jelena Rozga. Zajedno s Jelenom izložbu je otvorila Danijela Martinović.

Iznimnu kolekciju nakita načinjenu od meteorita ugostio je Mediteranski institut za istraživanje života, a uz Jelenu i Danijelu koja je stigla s roditeljima Ivankom i Ivanom, došli su je pogledati brojni uzvanici iz kulturnog i javnog života: Vjekoslava i Tonči Huljić, Robert Kurbaša, Ivan Huljić, Nada i Mirta Šurjak.. Izložbu je uveličao i nadrabin Republike Hrvatske Luciano Moše Prelević.

Ovaj poseban nakit izradio je splitski umjetnik Feđa Aaron Bučić. Vještini izrađivanja u radionici Elkana podučava i suradnicu, poznatu novinarku Jasminu Kos.

Sa zanimanjem su gosti slušali priču kako je baš meteorit postao iskonsko je srce limitirane kolekcije nakita Elkana 'Gdje Svemir dotiče Zemlju' – naime veliki komad zvjezdane prašine, meteorid sastavljen od metala i kamena gorio je prolazeći kroz zemljinu atmosferu (u toj se fazi naziva meteor) i stigao do površine našeg planeta (kada se naziva meteorit).  Izravno iz Univerzuma – Zemljine orbite ili iz udaljenijeg dijela našeg sunčevog sustava – sletio je na podnožje Himalaja, na području Nepala. Meteorit je središnji dio privjesaka, naušnica i narukvica, obrubljen srebrom i zlatom u mokume izvedbi – japanskoj tehnici obrade metala koja se koristila u izradi japanskih mačeva koje su nazivali 'dušom samuraja’.

– U svakom komadiću nakita vidim ples Svemira i Zemlje, i to je ono što ga čini iznimnim. Elegantan i jednostavan – baš kako ja volim - ističe nevjerojatnu snagu  i moćnu poruku koju nakit nosi. Ovaj moj komplet nakita, moj je osobni komadić svemira, moja energija i moja priča – rekla je Jelena noseći svoj set nakita od meteorita.

Domaćin i partner izložbe Mediteranski je institut za istraživanje života. MedILS je mjesto slobode za kreativnost i inovacije, u znanosti, umjetnosti i životu i prirodan je odabir izložbi koja nam donosi svemir u estetskoj formi. Izložba je dio MedILS-ovog programa pod nazivom 'MedILS Splitu' kroz koji će oni koji vole Split, znanost i umjetnost zajedno učiti i stvarati pod suncem i zvijezdama.