Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
 
Blato - Prekrasni scenski prikaz Bitke na Giči iz 1571. Foto: Blatski fižuli - Ustanova u kulturi

Blato - Prekrasni scenski prikaz Bitke na Giči iz 1571.

Autor:  Blatski fižuli Kol 11, 2017

U sklopu XXV. blatskog ljeta na Plokati 10. kolovoza s početkom u 21:00 sat izveden je prigodni program povodom obilježavanja 446. godine od Bitke na Giči (zabilježeno u Rozanićevoj kronici "Obrana Korčule od Turaka 1571. godine").

Članovi H.G.S.U. Petar Milat i V.U. Kumpanjija uprizorili su scenski prikaz povijesne bitke koja se dogodila 10. kolovoza 1571. godine na proplanku Giča. Uz scenski prikaz brojni posjetitelji su imali priliku vidjeti "Kotiljun" i "Kumpanjiju"- ples od boja pod vodstvom kapitana Nikole Žaknića, barjaktara Matea Bosnića i kapulara Siniše Šeparovića te poslušati žensku klapu Kanela.

Bitka na Giči, koja se već jedanaestu godinu za redom održava na Plokati, tijekom godina je postala jedan od tradicionalnih i najposjećenijih ljetnih događaja na područje Općine Blato, ali i zapadnog dijela otoka Korčule.

U rekonstrukciji Bitke koja se izvorno održala u 16. stoljeću sudjelovalo je osamdesetak sudionika.

Scenariji "Bitke na Giči" potpisuje Emilijo Šeparović, režiju Stjepan Bačić i Emilijo Šeparović te specijalne efekte Dalijo Burmas i Petar Sardelić.

Program je vodila Nikolina Cetinić.

"...10. kolovoza 1571. godine sedam turskih galija u noćnoj tišini uploviše u luku Gršćica, te ranim jutrom u tri čete s južne strane dohvatiše se Blata. Jedna četa zastane na južnom proplanku, zvanom Giča, druga je plijenila kuće, a treća je stajala usred sela u punoj spremi kao zaštita pljačkašima. Tako gusari opljačkaše čitavo mjesto, zarobivši 50 duša koji svi od reda bijahu žene i djeca... Junaštvom nekolicine Blaćana spriječena je veća tragedija..." (preuzeto iz zapisa i kroničara i kanonika Antuna Rozanovića "Obrana Korčule od Turaka 1571. godine")

FOTOGALERIJA

Izvor: BLATSKI FIŽULI - USTANOVA U KULTURI