Svjetski dan pisanja pisama

Svjetski dan pisanja pisama

Autor:  Svi 11, 2016

Danas, 11. svibnja, Svjetski je dan u pisanju pisama, a cilj mu je skrenuti pozornost na ljepotu i važnost njihova pisanja.

Kada ste zadnji put napisali pismo? To više čak ni nije FAQ*. A primili nešto ispisano rukopisom ? TBH u poštanski sandučić nam stižu samo računi.

Znamo, i pisma i rukopis zamijenili su e-mail, SMS, MMS, Instagram, Messenger, Snapchat… Može li se iz tri-četiri velika tiskana slova doznati ono što je otkrivao lijevo ili desno nakošeni rukopis, okrugla jasna ili sitna nagurana slova. Poput otiska prsta ili DNK, rukopis određuje svakog čovjeka kao jedinstvenog i neponovljivog. Kao što nećete naći “blizanca” po otisku prsta, niti dvije iste šare u oku, tako nećete ni dva ista rukopisa pa bili i najbolji falsifikator na svijetu. To je ljudska, prava osobna karta, pravi OIB i JMBG.

Uz pisma, slali su se i SMS-ovi/MMS-ovi: “Dragi prijatelju primio sam tvoju dopisnicu… Vaša razglednica, draga majko, većma me razveselila… Netom se povratih s puta, nađoh tvoju kartolinu. Evo ti odmah odgovora…”

Stizale su na svim dijalektima Hrvatske, iz svih krajeva svijeta. Kad samo pogledate one od 1914. do 1918., također s tri slova, ali na pečatu ratne k.u.k. cenzure. Na njima nekoliko riječi ili gotovo pola prebrisano, ali dovoljno da bi saželo bit: “Živ sam”.

Na tavanima, u ormarima, na policama… pune kutije uspomena, a naša se suradnica upravo žali kao joj je upao mobitel u čaj i zbogom svi brojevi, adrese (e-mail, OFC), SMS-ovi koje je čuvala, pjesme koje je napisala… Tom napretku u čast, posvećujemo ove redove i pridodajemo rječnik akronima (i onih s fotografija) da ga možete pročitati.

G2G (s poštovanjem, Tekstopisac)

PS

E, da, kasnim s tekstom, kompjuter mi je LAG.

*

FAQ, Frequently Asked Questions - često postavljena pitanja

TBH, To Be Honest - da budem iskren

SMS, Short Message Service - kratkih tekstualnih poruka (mobitelom)

MMS, Multimedia Messaging Service – multimedijalna poruka (mobitelom)

k.u.k.(Zensur) – carska i kraljevska cenzura

OFC, of course – naravno

G2G, got to go - moram ići

LAG,lagged - kada vam neka aplikacija na kompjuteru ili nekom drugom uređaju sporo reagira zbog loše veze ili starost vašeg uređaja

LOL, laughing out loud - smijem se na glas