Danas se održava službena komemoracija u Jasenovcu wikipedia

Danas se održava službena komemoracija u Jasenovcu

Autor:  CroPortal I.G. Tra 22, 2016

Javna ustanova spomen područja Jasenovac (JSUP) organizira službenu komemoraciju žrtvama logora u Jasenovcu koja se održava danas u 11 sati. Na komemoraciji sudjeluju predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković, prvi potpredsjednik vlade Tomislav Karamarko, potpredsjednik vlade Božo Petrov, ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač, ministar pravosuđa Ante Šprlje, ministar obrazovanja, znanosti i športa Predrag Šustar i ministar kulture Zlatko Hasanbegović. Dolazak svih izaslanika ispred Memorijalnog muzeja Spomen-područja Jasenovac predviđen je u 10:30 sati, odakle se kreće prema spomeniku "Cvijet" u koloni sjećanja.

Ove godine mnoge su polemike oko komemoracije, te ih tako imamo čak tri. Milorad Pupuvac ispred Srpskog narodnog vijeća sa Ognjenom Krausom ispred Koordinacija židovskih općina najavili su bojkot službene komemoracije te svoju održali 15. travnja.  Dragovoljci HOS-a, hrvatski branitelji sisačko-moslovačke županije i domoljubi, imajući na umu kako je Jasenovac logor koji je korišten sve do 1951. godine, održati će 8.5. u 11 sati misu za sve ubijene u logoru Jasenovac nakon drugog svjetskog rata, kao i za sve ubijene za vrijeme drugog svjetskog rata.
Premijer Orešković bio je protiv politizacije dana sjećanja koji treba biti u duhu odavanja počasti nevinim žrtvama logora Jasenovac, kao i Tomislav Karamarko koji je uoči komemoracije pozvao na jedinstvo u osudi totalitarizma i poštovanje prema žrtvama.