Dr. Ivan Protulipac Dr. Ivan Protulipac

Dr. Ivan Protulipac bio je prva žrtva Udbe koji je još 1938. proročki govorio Hrvatima u 21. stoljeću, dakle nama

Autor:  Kol 02, 2016

"Ne smije se nikada zaboraviti da sva teoretska prava naroda vrijede u stvarnom životu samo onoliko koliko je narod sam u sebi snažan i moćan, da svoja prava dovede do stvarnosti i da ih provede u život", rekao je jedan od najvećih hrvatskih intelektualaca 20. stoljeća dr. Ivan Protulipac

Dr. Ivan Protulipac, pravnik po struci, bio je prva službena žrtva jugoslavenske Udbe. Tijekom tridesetih godina u Kraljevini Jugoslaviji bio je jedan od najistaknutijih hrvatskih katoličkih intelektualaca, političara i rodoljuba zbog čega ga je kraljevski režim u Beogradu često progonio. Bio je i suutemeljitelj Križarske organizacije, najvećeg katoličkog laičkog pokreta mladih u povijesti Hrvatske kroz kojeg  je između dva svjetska rata prošlo više od 100.000 hrvatskih mladića i djevojaka. Kao dječak u tom pokretu bio je i pokojni zagrebački kardinal Franjo Kuharić.

Kao odvjetnik, Protulipac je 1933. pred Sudom za zaštitu države branio dr. Vladimira Mačeka i druge disidente. I u vrijeme NDH bio je nepoćudan pa ga je Gestapo u nekoliko navrata ispitivao. U svibnju 1945. godine dr. Protulipac je s brojnim hrvatskim vojnicima i civilima napustio Hrvatsku pred dolaskom osvetnički nastrojenih komunista.

Boravio je kraće vrijeme u austrijskom Klagenfurtu te kasnije u Rimu i Trstu. Upravo su ga u tom gradu, Trstu, 31. siječnja 1946. ubili egzekutori Udbe jer je kao jedan od najistaknutijih hrvatskih intelektualaca predstavljao i u emigraciji opasnost za komunistički sustav naročito nakon što su komunisti dobili informaciju da se namjerava vratiti u domovinu. Protulipac je, dakle, bio prva ciljana žrtva Udbe. Ovo je velikan hrvatske povijesti o kojem se malo zna. Komunisti su ga se bojali više nego dr. Vladimira Mačeka i svih hrvatskih emigranata zajedno.

Inače, njegovi govori u 30-ima bili su vrlo zapaženi jer je bio sjajan govornik sa sjajnim i univerzalnim političkim i životnim porukama. Objavljujemo izvadak iz njegovog govora 1938. godine koji je i danas aktualan i do danas ga se nije moglo pročitati u medijima. I današnja generacija hrvatskih političara štošta bi mogla naučiti iz ovog Protulipčevog govora naročito nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Kvaliteta njegovih poruka očitovala se u tome što su bile nadpolitičke:    

Nedvojbeno je pravo svakog naroda da se na svom teritoriju može slobodno razvijati i sam odlučivati svojom sudbinom. U suverena prava svakog živog naroda spada da određuje svoju unutarnju i vanjsku politiku te da se pri tome brine za što bolje uvjete svoga napretka.

Međutim, ne smije se nikada zaboraviti da sva teoretska prava naroda vrijede u stvarnom životu samo onoliko koliko je narod sam u sebi snažan i moćan, da svoja prava dovede do stvarnosti i da ih provede u život.

Prema tome, i vanjska politika i unutarnja politika naroda, bio on ma koji  na svijetu, vrijedi samo toliko koliko vrijedi narod koji je njezin nositelj. Spretnost, himba, prevara časovite zgodne kombinacije itd., mogu samo za neko vrijeme pribaviti neku političku korist. Redovno su sve ovakve koristi prividne i od njih dolaze narodima na koncu samo teška iskušenja i stradanja.  

Baš zato bi i u životu teško stradali narodi koji bi sve očekivali od politike i sve svoje energije usredotočili samo na teren političkih borbi.

Snažna i uspješna je politika samo onoga naroda koji imade u sebi izgrađene one primarne vrednote koje čovjeka čine vrijednijim, boljim, naprednijim i sposobnijim - dr. Ivan Protulipac, 1938. godine

Inače, u lipnju 1993. posmrtni ostaci dr. Ivana Protulipca vraćeni su iz Trsta u Hrvatsku gdje  je pokopan na zagrebačkom Mirogoju

>>Hrvatski politički pragmatizam kao siguran put u pakao