Bosna i Hercegovina postala država većinskog muslimanskog naroda! Najveći gubitnici - Hrvati Foto: commons.wikimedia.org

Bosna i Hercegovina postala država većinskog muslimanskog naroda! Najveći gubitnici - Hrvati

Autor:  CroPortal I.K. Lip 30, 2016

U razgovoru za CroPortal vodeći hrvatski demografski stručnjak prof. dr. Anđelko Akrap kaže kako nije iznenađen rezultatima popisa stanovništva u BiH koji je pokazao blagu prevagu muslimanskog naroda u susjednoj državi

Konačno su objavljeni  rezultati prvog  poslijeratnog popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini. BiH ima 3,531.159 stanovnika,  gotovo 850 tisuća stanovnika manje nego prije rata.

Muslimana ima 1,769.592 ili 50,11 posto, Srbima se izjasnilo njih 1,086.733 ili 30,78 posto, a Hrvata je, nažalost, najmanje - 544.780 ili tek 15,43 posto od ukupnog broja stanovnika države.

Zanimljivo je kako je udio muslimanskog stanovništva veći za sedam posto u odnosu na prijeratno razdoblje. Istodobno, Srbi su ostali na istom postotnom udjelu kao i prije rata,  a jedino se smanjio udio Hrvata - za 2 posto.

Ipak, broj pripadnika svih naroda u proteklih 25 godina se smanjio. U odnosu na razdoblje prije rata, u BiH je 130.000 Muslimana manje, Hrvata je manje za gotovo 220 tisuća, a Srba za 280 tisuća.

Najveći grad je Sarajevo sa 275.524 stanovnika, drugi je Banja Luka sa 185.042 stanovnika, treća je Tuzla u kojoj živi 110 tisuća stanovnika, pa slijedi Bijeljina sa 107 tisuća stanovnika te Mostar sa 105 tisuća stanovnika.

Prosječna starost stanovnika BiH je 39,51 godinu, a visokoobrazovanih je 12,7 posto. Stopa nepismenosti  je velika - 2,82 posto stanovništva ne zna čitati ili pisati.  

Inače, na objavu rezultata popisa stanovništva čekalo se gotovo tri godine. Naime, popis je proveden u rujnu 2013., no zbog prijepora oko metodologije rada popisa rezultati su tek danas ugledali svjetlo dana.

U razgovoru za CroPortal vodeći hrvatski demografski stručnjak prof. dr. Anđelko Akrap kaže kako nije iznenađen rezultatima popisa stanovništva u BiH koji je pokazao blagu prevagu muslimanskog naroda u susjednoj državi. Objasnio je kako se i prije rata pokazivala tendencija demografskog rasta tog naroda.

"Da i nije bilo rata, Bošnjaci bi prešli tu granicu od 50 posto u udjelu ukupnog stanovništva BiH. Naime, Hrvati su iz BiH tijekom Jugoslavije uglavnom odlazi iz te republike prema Hrvatskoj ili inozemstvu. I Srbi su odlazili, ali, naravno, u Srbiju. Bošnjaci su mlađe demografsko stanovništvo, a Hrvati u BiH su starije dobne strukture pa me ne čudi ovaj porast udjela bošnjačkog naroda u BiH", poručio je za CroPortal prof. dr. Anđelko Akrap.