Hrvati iz dijaspore školuju afričku djecu, a sada su od njih dobili pismo zahvale! Foto: en.wikipedia.org

Hrvati iz dijaspore školuju afričku djecu, a sada su od njih dobili pismo zahvale!

Autor:  CroPortal I.G. Srp 26, 2016

Fra Ilija Barišić franjevački je misionar u Kongu koji je ondje izgradio samostan, kao i brojne škole u afričkim nepristupačnim krajevima. Njegova je misija u Kongu višegodišnja, mukotrpna, ali, kako je sam u više navrata isticao, blagoslovljena.

"Kako naviještati Evanđelje među onima gdje 80 ili 90 posto njih ne zna čitati i pisati, nemaju mogućnosti ići u školu. Kako naviještati radosnu vijest onima koji žive u strahu od vračara i duhova jer im je vjera afrički animizam", pitao se u jednoj propovijedi fra Barišić koji u Africi djeluje već više od 40 godina, a svoju dobrotu i pomoć proširio je svijetom. Takozvana kumstva afričkoj djeci u vidu novčane pomoći za njihovo školovanje proširio je i na Hrvate.

Vjerovali ili ne, cjelogodišnja školarina sa svim potrebama za učenika osnovne škole iznosi oko 50 eura, a za učenika srednje škole 100 eura. Prema dostupnim podatcima iz 2012. godine, među Hrvatima je bilo 1.261 kumova djece u Kongu, a taj je broj do danas premašio 2000. Osim Hrvata u Hrvatskoj, djeci u Kongu pomažu i Hrvati iz dijaspore. Primjerice, vjernici Hrvatske katoličke župe Main-Taunus/Hochtaunus sa sjedištem u Kelkheimu kumovi su siročadi i siromašnim učenicima osnovnih i srednjih škola s teritorija misija Kimbuli i Ngengere, a upravo su njima afrička djeca pod skrbništvom fra Ilije Barišića uputila pismo zahvale koje sa stranice spomenute župe prenosimo u cijelosti:

ZAHVALNO PISMO NAŠIM DRAGIM DOBROČINITELJIMA I KUMOVIMA

Dragi dobročinitelji, dragi roditelji,

mi smo siročad i učenici osnovne škole Kimbulu, ali dolazimo pred vas u ime svih naših kolega i kolegica koji se nalaze u 15 osnovnih škola na teritoriju naše Misije Kimbulu i Ngengere. Dolazimo pred vas u radosnoj djetinjskoj odanosti da vam jednostavno reknemo:

Dragi roditelji, hvala vam na vašoj podršci za naše školovanje!

Školska godina 2015./2016. bliži se svom kraju. Zahvaljujući vašoj novčanoj pomoći za naše školovanje, mogli smo mirno učiti cijelu godinu, te nas nitko nije potjerao iz razreda. Ovih dana imamo ispite i nadamo se uspjehu. Molimo Boga za vas da vam On uzvrati stostruko, da vam udijeli dug i sretan život, da vas štiti i čuva od svih opasnosti. Molimo i za našeg svećenika fra Iliju da i njega Gospodin prati u životu, da mu da snage u njegovu radu i da ga čuva na njegovu skorom putovanju.

Dragi roditelji - kumovi, srdačno vas molimo da nas ne zaboravite i ne ostavite na našem tek započetom životnom putu. Mi siročad, molimo vas pred Bogom koji voli svu svoju djecu, da nam pomognete i u novoj školskoj godini 2016./2017.

Primite, molimo vas, naše srdačne pozdrave i iskreni poljubac od vaše djece, svih učenika siročadi iz Misije Kimbulu i Ngengere.

U ime svih učenika, potpisani:
Katungu Maimoto
Kahambu Sabani
Kakule Luhavo
Muhindo Katsetse
Kavira Kituliro
Mutsomia Mbusa, direktor škole:
fra Ilija Barišić, misionar
UČENICI SREDNJE ŠKOLE
Demokratska Republika Kongo
Pokrajina Sjeverni Kivu
Biskupija Butembo-Beni
Župa sv. Josipa Kimbulu