Hrvati na meti rasističkih ispada u Velikoj Britaniji: 'Engleska kao da je poludjela' Foto: pexels.com/ilustracija

Hrvati na meti rasističkih ispada u Velikoj Britaniji: 'Engleska kao da je poludjela'

Autor:  Cro Portal I. G. Lip 28, 2016

Europa se nakon referenduma u Velikoj Britaniji o izlasku te zemlje iz Europske unije ne prestaje "tresti". U jeku rasprave o Brexitu, je li to dobro ili loše za Veliku Britaniju i Europu, ružno je odjeknula vijest  o porastu rasizma među Englezima.

Broj rasističkih ispada, prema pisanju dijela britanskih medija, rapidno raste, a na meti su svi stranci u toj zemlji. Priče o osobnim neugodnim iskustvima rasizma u V. Britaniji sve se više šire društvenim mrežama, a jedan takav slučaj dožvjela je i jedna britanska Hrvatica. Ona se, naime, putem Facebooka požalila svojoj prijateljici Britanki na rasistički napad u jednoj trgovini. Ne budi lijena, Britanka je tu njezinu poruku javno objavila u Facebook grupi Post Ref Racism (postreferendumski rasizam).

"Stajala sam u trgovini i gledala dupine na napuhavanje. Zazvonio mi je mobitel te sam uzvratila na brzi skype poziv svojoj majci. Razgovarale smo na hrvatskom jeziku. Po završetku razgovora nastavila sam razgledavati artikle, kada sam vrlo blizu, lijevo od sebe, čula nekoga kako govori: "odlazi doma, ti strana pi***". Samo sam uspjela reći: "Oprostite, što ste upravo rekli?" Pogledao me i rekao: "Ništa." I otišao je. Nakon što sam kod kuće ispričala što mi se dogodilo, moj šestogodišnji sin, koji govori i hrvatski i engleski, zaključio je da je bolje da u javnosti više ne govorimo hrvatskim jezikom", opisala je svoje iskustvo Hrvatica koja u Velikoj Britaniji živi već gotovo 20 godina. Njena prijateljica, koja je podijelila ovaj status, napisala je sljedeće: 

"Ona je moja dobra prijateljica. Jako je draga osoba, velikodušna i nesebična, žena kakvu biste voljeli upoznati. Ona i njezin muž krvavo rade da bi ovdje plaćali poreze našoj ekonomiji i ovdje žive već gotovo dvadeset godina. Što se to događa u ovoj zemlji? Zar su se rasisti do sada skrivali u ormarima?", ogorčeno je poručila Britanka zbog slučaja koji se dogodio njenoj prijateljici Hrvatici. Nažalost, ona nije jedina s takvim iskustvom. Twitter i Facebook puni su sličnih priča, mahom stranaca u Velikoj Britaniji, od kojih neke možete pročitati na spomenutoj Facebook stranici.

Hrvati u Velikoj Britaniji

Prema službenim podacima, procjenjuje se da u Velikoj Britaniji živi oko 5000 Hrvata i njihovih potomaka, a većina ih je u Londonu. Hrvatska zajednica u toj zemlji počela se oblikovati još nakon Drugoga svjetskoga rata. S vremenom su ondje počele djelovati i neke hrvatske udruge te katoličke misije od kojih je jedna i u Londonu.

>>> Kako je Brexit pokondirenu Europu zavio u crno