Hrvati nakon napada u Njemačkoj: 'Uskoro ćemo se svi čim padne mrak zaključavati u kuće' Foto: flickr.com

Hrvati nakon napada u Njemačkoj: 'Uskoro ćemo se svi čim padne mrak zaključavati u kuće'

Autor:  CroPortal I.G. Srp 26, 2016

U posljednjih nekoliko dana u Njemačkoj su se dogodila četiri napada na nevine ljude. U njemačkom gradu Ansbachu u nedjelju u noći mladi je Sirijac (27) ubio jednu, a ranio najmanje 12 osoba raznijevši se u restoranu nedaleko od festivala na koji nije uspio ući jer više nije bilo ulaznica. Ranije tijekom nedjelje muškarac je mačetom napadao ljude po gradu Reutlingen, dok je u petak u muenchenskom trgovačkom centru Olympia 18-godišji Sirijac ubio 9, a ozlijedio 27 osoba. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova pozvalo je početkom vikenda državljane RH da ostanu u svojim domovima ili hotelima u Münchenu, a panika se digla i na društvenim mrežama. I dok jedni tvrde da napadi za koje se čuje u medijima nisu jedini u Njemačkoj, već da se oni događaju učestalije, dio Hrvata koji žive u Münchenu strahuju, a dio misli da je izazvana pretjerana panika. Izdvajamo nekoliko komentara Hrvata koji žive u Münchenu:

"Uskoro ćemo se svi čim padne mrak zaključavati u svoje kuće. Sami smo mi ljudi krivi za ovo sve. Modernizam, tehnika, socijalni i društveni statusi, sve je otišlo van puta... Stalno nekud bježati. Zar smo za to rođeni?" pita se jedna Hrvatica iz Njemačke.

"Ostanite u stanovima i mirujte... Ništa se neće dogoditi... To je izoliran slučaj... pohmanitali Iranac psihopat... Samo s većim oprezom.... Budite sigurni...", status je jednog Hrvata u Njemačkoj, no mnogi se nisu složili s njegovim naputcima te se pitaju što je s ostalima kojima još policija nije ušla u trag.

"Izolirani slučaj? Ovi pucaju svako malo", napisao je jedan Hrvat te dodao da se treba nadati da se ne nađete u krivo vrijeme na krivom mjestu.

S druge strane, neki smatraju da je u medijima izazvana prevelika panika te da razloga za strah nema, ali pitaju se što se to događa u nekad vrlo sigurnom Münchenu.

"Njemačka - ničija zemlja", napisao je jedan iseljeni Hrvat.

"Nisam panična in histerična, ali jednostavno bih pravim imenom nazvala novonastalu situaciju, a evidentno je što se trenutno događa", zaključila je Hrvatica iz Münchena.

Ako ste i vi trenutno u Njemačkoj, javite nam svoje viđenje situacije: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.