Hrvatica na Harvardu: Nadam se da ću svoje vještine i znanja iskoristiti i u Hrvatskoj commons.wikimedia.org

Hrvatica na Harvardu: Nadam se da ću svoje vještine i znanja iskoristiti i u Hrvatskoj

Autor:  CroPortal I.G. Svi 07, 2016

Maturantica gimnazije Josip Štolcer Slavenski, Iva Ružić prva je Čakovčanka koja na jesen kreće na cijenjeno sveučilište Harvardu SAD-u.
Za upis na prestižne fakultete prvo je potrebno položiti američku maturu u Zagrebu ili Splitu, a prije toga škola predlaže kandidata ili kandidatkinju.

''Potreban je i ispit za strane govornike engleskog jezika, a također se traži i puno eseja. Prijava ide preko interneta, potrebne su preporuke profesora, kao i dodatni rad '', rekla je ravnateljica.
Za svoj dodatni rad Iva je prijavila onaj iz područja filma. Naime, proteklih osam godina članica je Škole Animiranog Filma u Čakovcu. Njen interes za kreativna područja zasigurno joj je omogućio i bolje plasiranje na Harvardu, jer američki fakultet cijeni kreativnu vrstu izražavanja. Glavni predmet bit će joj iz područja prirodnih znanosti, a kao sporedni odabrala je upravo film.
''Imala sam prilike baviti se kroz srednju školu od društvenih znanosti, prirodnih, do organizacije same dobrote preko Vijeća učenika što mi je jedno od najvrijednih iskustava koje sam stekla i na fakultetu su to prepoznali'', rekla je Iva Ružić.

Kroz desetak godina možda će završiti i doktorat, a nada se da bi stečene vještine i znanja jednog dana mogla donijeti i u Hrvatsku, prenosi emeđimurje.