Hrvatski iseljenici pohodili Lurd IKA

Hrvatski iseljenici pohodili Lurd

Autor:  CroPortal I.G. Svi 09, 2016

Hrvati iz hrvatskih katoličkih misija (HKM) i zajednica (HKZ) iz Zapadne Europe hodočastili su o Uzašašću Gospodnjem, od 5. do 7. svibnja, u marijansko svetište Lurd, u organizaciji Hrvatskoga dušobrižničkog ureda iz Frankfurta i Hrvatske katoličke župe Frankfurt.

Svečano misno slavlje na svetkovinu Uzašašća u crkvi Sv. Bernardice nasuprot Gospine špilje predvodio je dušobrižnik u HKM Frankfurt fra Ivan Čikara. U propovijedi je podsjetio kako se nalazimo u Godini Božjeg milosrđa.

U koncelebraciji je tijekom misnih slavlja svakoga dana bilo je više od dvadeset svećenika, pristiglih s hodočasnicima iz svojih misija i zajednica. U pratnji hodočasnika bio je i veći broj pastoralnih suradnika i suradnika (redovnica, laikinja i laika), koji djeluju u misijama i zajednicama u Zapadnoj Europi. Tijekom misnih slavlja u crkvi Sv. Bernardice svirao je, a pred Gospinom špiljom animirao je pjevanje pastoralni referent u HKM Offenbach Zvonko Orlović uz pomoć skupine pjevača. Tijekom misnog slavlja u bazilici Sv. Krunice pjevao je uz pratnju na gitari voditelj HKM Solothurn dr. fra Šimun Šito Ćorić uz voditelja HKM Heilbronn fra Radovana Ćorića i Frane Vugdelije iz Švicarske.

Vjernici su tijekom hodočašća mogli sudjelovati u pobožnosti križnoga puta na brdu Kalvarije uz svetište, molitvi i blagoslovu s Presvetim, ispovijedi i osobnim molitvama i zavjetima, a mogli su posjetiti i Bernardičinu kuću i zatvor. Sudjelovali su tijekom dvije večeri i u procesiji sa svijećama tijekom koje se molio i pjevalo i na hrvatskom jeziku, a imali su prigodu i okupati se u lurdskoj vodi. Na kraju je svima na dolasku na hodočašće zahvalio fra Željko Ćurković te je sve pozvao na hodočašće i sljedeće godine o Uzašašću u Lurd.