Martin Schulz: EU više ne može po starom, mora se hitno reformirati Foto: commons.wikimedia.org

Martin Schulz: EU više ne može po starom, mora se hitno reformirati

Autor:  CroPortal I.K. Lip 29, 2016

"Volju Britanaca izraženu na referendumu o članstvu zemlje u Europskoj uniji treba što prije uvažiti uz punu suradnju Europskog parlamenta. Parlament treba dati zeleno svjetlo rezultatu pregovora o izlasku, stoga treba biti uključen u svim fazama", rekao je predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz u utorak na sastanku vođa država članica EU-a u Bruxellesu, a prenosi u svom priopćenju Europski parlament.

Očito su u vrhu Unije sve svjesniji kako taj savez država treba hitno reformirati:

"Europski parlament je uvjeren da se ne može nastaviti po starom kao posljednjih godina. Trebamo ponovno pokrenuti ideju Europe, pokazati da smo sposobni na samokritiku te svjesni u kojim područjima trebamo reformirati Uniju kako bi postigli više i približili je građanima", poručio je Schulz.

Dodao je kako i dalje postoji potreba za razvojem ekonomske i monetarne unije kako bi se osigurali rast i radna mjesta te prevladala gospodarska i socijalna nesigurnost koja muči Uniju.

"Borba protiv poreznih prijevara je središnji dio strategije za ponovnu izgradnju povjerenja u EU", zaključio je predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz.

Istodobno, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker nije tako staložen kao Schulz. Iz njegovih izjava može se iščitati golema gorčina zbog britanskog napuštanja Unije i jedan je od onih koji zagovaraju što brže, da ne kažemo, naprasno razdruživanje V. Britanije i EU.

>>Kako je Brexit pokondirenu Europu zavio u crno

>>Sunić: Svjedočimo početku kraja EU jer ta zajednica počiva na nedemokratskim zasadama