Mogu li se teroristički napadi u Europi preliti i na Hrvatsku? Foto: dwnews/twitter

Mogu li se teroristički napadi u Europi preliti i na Hrvatsku?

Autor:  Croportal I.G. Srp 23, 2016

Kroz Hrvatsku su tijekom 2015. godine prošli deseci tisuća arapskih izbjeglica i migranata koji uglavnom nisu evidentirani. Mnogi od njih Hrvatsku su prešli i pješice. Je li tko od njih sa zlom namjerom ostao u Hrvatskoj?

Povodom terorističkih napada u Münchenu pročelnik Gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba, Pavle Kalinić, za televiziju N1 rekao je kako se ovakvi teroristički napadi mogu dogoditi bilo gdje u Europi nakon što je u nju ušao veliki broj arapskih izbjeglica:

"Činjenica je da se radi o terorističkom napadu, ali se ne zna s kojim predznakom. Imamo informacije  da se jedan od tih napadača deklarira kao Nijemac. Situacija ne samo u Njemačkoj, nego u Europi je difuzna. Ušao je veliki broj izbjeglica. Većina ih je željela pobjeći rata, ali s njima su bili oni koji su željeli donijeti rat. To je stvar koja neće stati, to je proces koji će trajati. Ovdje se radi o tome da se to želi raditi u Europi kako bi se privukla pozornost medija. IS ima problema u zadnje vrijeme jer doživljava neuspjehe. Imaju lošu situaciju u Iraku gdje je iračka vojska zauzela neke strateške položaje. Bilo je i prekida prebacivanja nafte u Tursku. IS se nalazi u nezavidnom položaju'', poručio je Kalinić.

Podsjetimo, Milanovićeva vlada se tijekom velikog migracijskog/izbjegličkog vala tijekom proljeća i ljeta 2015. usprotivila podizanju zaštitne ograde na hrvatsko-srbijanskoj granici s objašnjenjem kako u modernoj Europi nema mjesta ogradama. Tako su kroz Hrvatsku prošli deseci tisuća arapskih izbjeglica i migranata koji uglavnom nisu evidentirani. Mnogi od njih Hrvatsku su prešli i pješice. Je li tko od njih sa zlom namjerom ostao u Hrvatskoj?