Mala njemačka priča o čestitom sirijskom imigrantu Foto: www.flickr.com/ilustracija

Mala njemačka priča o čestitom sirijskom imigrantu

Autor:  CroPortal I.G. Lip 30, 2016

Veliki migrantski valovi odavno su zapljusnuli Europu, a mnogi od migranata krenuli su upravo put Njemačke. Medijski prostor nerijetko su punile priče o napadima imigranata na lokalno stanovništvo koje u većim gradovima strahuje od susreta s njima. Nakon incidenta u njemačkom Kölnu kada je tijekom proslave prošle Nove godine zabilježen niz seksualnih i sličnih zlostavljanja, imigranti se vrlo rijetko spominju u pozitivnom kontekstu. 

Ipak, britanski i njemački mediji objavili su ovih dana nešto drugačiju priču o jednoj sirijskoj izbjeglici, muškarcu koji je u prošlogodišnjem migrantskom valu stigao u Njemačku. Mediji su ga prozvali "herojem dana" nakon što je pronašao 150.000 eura i predao ih vlastima.

Taj sirijski 25-ogodišnjak novac je otkrio u starom ormaru kojeg je dobio od humanitarne organizacije! Riječ je bila o 50.000 eura u gotovini i štednim knjižicama sa 100.000 eura depozita. Kako piše Guardian, identitet mladića nije otkriven, a policija njemačkog grada Mindena, u kojem se neobičan pronalazak dogodio, poručila je kako je riječ o slučaju kakvog dosad nikada nisu imali. 

Mladić je odmah obavijestio policiju o svom otkriću. Nakon što je u listopadu prošle godine došao u Njemačku, a svoju obitelj ostavio u Siriji, trenutno pohađa sate njemačkoga jezika i planira upisati studij. U međuvremenu, policija pokušava pronaći stvarnog vlasnika novca, ali za sada nemaju trag.

Inače, istraživanja su pokazala kako su došljaci u Njemačku spremni asimilirati se. Riječ je o istraživanjima njemačke Fondacije za integraciju i migraciju berlinskog Instituta za proučavanje integracije i migracije. Na pitanje vole li Njemačku, 82 posto njemačkih imigranata odgovorilo je potvrdno.