Porastao broj Hrvata u Irskoj, a porasla i cijena stanarine! Foto: Ilustracija/pixabay.com

Porastao broj Hrvata u Irskoj, a porasla i cijena stanarine!

Autor:  Cro Portal I. G. Svi 30, 2016

U prva četiri mjeseca 2016. godine povećao se broj Hrvata u Irskoj registriranih PPS brojem (Personal public serviss obzirom na isto razdoblje prethodne godine. Prema trenutnoj statistici, pretpostavlja se da će do kraja godine više od 6000 Hrvata dobiti PPS broj  u Irskoj.

Za razliku od istog razdoblja 2015. godine, broj se povećao za 600 osoba, a za razliku od 2014. godine ta je brojka narasla za više od 1200 osoba.

Prema pisanju irskih medija, u toj zemlji raste i cijena najma stanova, što je otegotna okolnost doseljenicima u tu zemlju. Prvi put od 2008. godine u Dublinu je cijena mjesečnog najma stana premašila 1000 eura te sada iznosi uglavnom oko 1460 eura mjesečno.

Stanarina je najviše porasla u Corku, i to za čak 16 posto u posljednjih godinu dana, dok Limerick i Waterford bilježe rast od 12 %.

Nekoliko Hrvata koji žive u Irskoj na društvenim su mrežama naveli da se za stanarinu snalaze različito. Jedan primjer tako pokazuje da neki poslodavci u Dublinu radnicima osiguravaju i smješaj koji se ne plaća zasebno, u Ballyhaunisu, 200-tinjak kilometara udaljenom od Dublina, stanarinu kuće jedan Hrvat plaća 480 eura, u Ballybofeyu na sjeveru Irske drugi se Hrvat snašao u stanu koji mjesečno plaća 320 eura, dok u Donegalu, u sjeverozapadnom dijelu Irske, jedan Hrvat plaća potpuno namješten dvosobni stan 520 eura mjesečno.

Nijedan početak nije lak, pa tako ni u Irskoj koja za naše prilike djeluje vrlo skupo. Dakako, i primanja su veća od hrvatskih, no važno je računati i na nužne izdatke.

Pozivamo Hrvate u Irskoj da nam jave svoja iskustva na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.