Srbi za požar u New Yorku krive bl. Alojzija Stepinca?! screenshot

Srbi za požar u New Yorku krive bl. Alojzija Stepinca?!

Autor:  CroPortal I.G. Svi 03, 2016

Dan nakon što je crkva Svetog Save na Manhattanu izgorjela, američki šefovi vatrogasaca istragom su ustvrdili kako je ovaj događaj posljedica nesretnih okolnosti i kako nema ničeg sumnjivog. Međutim, kao i uvijek kada se nema na koga svaliti krivnju, srpski povjesničari, diplomati i svećenici krive blaženog Alojzija Stepinca. Naime, oni tvrde kako je taj požar kao i nekolicina drugih dio "koordinirane akcije kao znak odmazde zbog blokade kanonizacije Alojzija Stepinca".

Dušan Bataković, bivši diplomat i veleposlanik koji je danas direktor SANU-a u Beogradu za New York Post dao je sljedeću izjavu: "Previše je crkava izgorjelo da bi to bilo slučajno. Sve je to jako čudno... Svi požari na pravoslavni Uskrs, najveći kršćanski blagdan. Ne treba isključiti mogućnost da je ovo bila neka vrsta terorističkog napada.

Također je nadodao kako "Posljednjih šest mjeseci Srpska pravoslavna crkva vrši veliki pritisak na papu Franju da bi zaustavili kanonizaciju Stepinca. Hrvatska crkva je strašno protestirala, a papa je odlučio odgoditi odluku proglašenja Stepinca svetim. To je u Hrvatskoj izazvalo veliku ljutnju i bijes, jer oni smatraju Stepincem jednim od ključnih ljudi u hrvatskoj povijesti".

Oglasio se i kontroverzni Barry Lituschi, direktor istraživačkog instituta za Jasenovac. Treba imati na umu kako isti čovjek negira činjenicu da se u Srebrenici dogodio genocid, te slavi Slobodana Miloševića.

 "To je velika tragedija za cijelu srpsku zajednicu. Mislim da bi istražitelji trebali pobliže pogledati odnose između katolika i pravoslavaca kako bi utvrdili što je uzrok požara u Australiji, Rusiji i SAD-u", rekao je Lituschi.

Da bismo dobili jasnu sliku koliko su ove izjave i indirektne optužbe skandalozne, prvo treba rasčistiti nekoliko osnovnih činjenica.

Američki šefovi vatrogasaca su ustvrdili kako u požaru nema ništa sumnjivo. Dakle objektivnih povoda utemeljenih na činjenicama i dokazima za širenje takvih laži nema, osim ukoliko Srbi smatraju kako su američki istražitelji nesposobni ili korumpirani. Također se treba znati kako Pravoslavna crkva niti država Srbija ne posjeduju nijedan pravni ili bilo koji drugi mehanizam kojim bi mogli "blokirati" kanonizaciju blaženog Alojzija Stepinca. O kanonizaciji i proceduri proglašenja svetaca Katoličke crkve odlučuje isključivo Katolička crkva. Odluka o tome hoće li netko biti svet ili ne uvijek je donesena na temelju argumenata nakon dugog istraživanja, međutim Pravoslavna crkva nema nikakvo pravo niti ovlast "blokirati" kanonizaciju nekog sveca ukoliko Katolička crkva to odluči napraviti. Posljednje i najbitnije - krajnje je sramotno i civilizacijski neprihvatljivo kao glavnog krivca za požar u kojem prema nalazima američkih istražitelja nema ničeg sumnjivog prozivati osobu koja je preminula prije 56 godina.

Nakon svega navedenog postavlja se logično pitanje zašto bi nekome bilo u interesu konstantno lažno optuživati Stepinca za sve loše što se dogodi. Odgovor je u biti vrlo jednostavan. Stepinac je simbol cjelokupne patnje i mučeništva hrvatskog naroda i Katoličke crkve na ovim prostorima. Trebamo se prisjetiti kako se Stepinac protivio bilo kojem totalitarizmu. Javno je govorio protiv rasnih zakona, i spasio mnoge Židove, Srbe i pripadnike ostalih manjina tijekom NDH. Također se jasno suprotstavio komunističkom pokušaju da se Katolička crkva u Hrvatskoj odvoji od Rima. Kritizirao je gušenje temeljnih i vjerskih građanskih sloboda tijekom komunističke diktature da bi u konačnici bio otrovan i umro mučeničkom smrću. Blaženi Alojzije Stepinac bio je pravi sluga Božji, koji može biti primjer svakom poštenom čovjeku. Osporavati tu činjenicu te ga kriviti i za današnje nesreće označava novo falsificiranje povijesti te jalov pokušaj da se Stepinca strpa u koša sa negativnim pojavama u Hrvatskoj i šire.