U jeku slave napustila Hrvatsku: Tajči otkrila što je najvažnija stvar koju je naučila od Amerike Foto: commons.wikimedia.org

U jeku slave napustila Hrvatsku: Tajči otkrila što je najvažnija stvar koju je naučila od Amerike

Autor:  Cro Portal I. G. Srp 06, 2016

Tatjana Cameron, u Hrvatskoj poznatija kao Tajči, u Ameriku je odselila prije gotovo 25 godina. Otišla je kao mlada pjevačica na vrhuncu svoje slave, a kako je za medije do sada govorila, upravo je to držanje koraka sa slavom i ustupci koje je trebala raditi kako bi se zadržala u popularnim vodama bili ono što je prelomilo višegodišnje razmišljanje o napuštanju domovine. Njezin razlog napuštanja Hrvatske nije bio ekonomske prirode, kao što je to danas slučaj među mladim iseljenicima, već činjenica da joj slava nije donijela unutarnji mir i radost. Površnost slave prekinula je odlaskom u Amerikom gdje je pronašla svoj mir. Po dolasku u SAD družila se sa sestrama i fratrima franjevcima te je život nastavila u vjeri okrenutom životu. Majka je trojice dječaka te supruga menadžera Matthewa Camerona s kojima živi u Cincinnatiju u saveznoj državi Ohio. Pjeva duhovnu glazbu te vodi talk show Waking Up in America, namijenjen, kako je sama opisala na Facebooku, "publici koja voli inspirativne i pozitivne priče jednostavnih, "običnih", ali izuzetno jakih ljudi. Priče u ovoj emisiji služe kao "budilica" svima koji se žele probuditi iz nekog lošeg sna koji nas muči, a iz kojega nam se čini da se sami ne možemo izvući", napisala je Tajči. S obzirom na to da je Amerika 4. srpnja proslavila Dan neovisnosti, Tajči je, iz perspektive doseljenika u SAD, napisala zašto je odabrala Ameriku kao svoj novi dom.

"Kao doseljenica, Ameriku sam kao svoj dom izabrala jer je riječ o zemlji slobode i domu hrabrih. Slobodni i hrabri, kakvi trebamo biti, trebamo gledati kroz zidove naših različitih religija i političkih ideologija i fokusirati se na ono što nas sve povezuje – naša zajednička želja za životom i ljubavi", poručila je Tajči koja Ameriku trenutno vidi kao podijeljenu zemlju, čak i ogrnutu strahom, ali imala je prilike, dodaje, upoznate mnoge ljude koji čine nevjerojatne stvari u svijetu – brinu za potisnute, liječe oštećene i uplašene i uče nemoćne kako da krenu naprijed. S mnogim takvim ljudima radila je i u svojem talk showu.

"Najvažnija stvar koju sam naučila od Amerike i njezinih hrabrih i odvažnih ljudi jest da samo kada izađemo izvan okvira sebi orijentiranih interesa i okrenemo se višem smislu (neki bi rekli Bogu), sposobni smo mijenjati stvari i pronaći vlastitu sreću", zaključuje Tajči koja je svoju sreću pronašla upravo u vjeri. Je li Hrvatska blokirala njezinu sreću kao zemlja – ne, ali posao kojim se u Hrvatskoj bavila zasigurno je bilo nešto što joj je priječilo put do samoispunjenja. Iako je u Americi to pronašla, Hrvatsku kao svoju domovinu nije zaboravila.