Papa Franjo Papa Franjo Foto: en.wikipedia.org

Jedinstvena propovijed pape Franje u Krakovu: 'Protiv terorizma ogovaranja najsnažnija sila je oprost'

Autor:  CroPortal I.K. Srp 28, 2016

Kroz odgovore na tri životna pitanja dvjema djevojkama i jednom mladiću papa Franjo sažeo je svu bit kršćanske vjere

Papa Franjo obratio se mladima koji u poljskom Krakovu sudjeluju na ovogodišnjem Svjetskom danu mladih i to na vrlo jedinstven i zanimljiv način. Naime, papa je javno odgovorio na tri pitanja dvjema djevojkama i jednom mladiću koji su nedavno proživjeli teške životne traume. Poručio im je da nadiđu rane, nadvladaju "terorizam ogovaranja" i izgrađuju mostove mira, prenosi Radio Vatikan.

Jedna od djevojaka, koja se obratila papi, slučajno je bila propustila vlak koji je 23. srpnja u Italiji doživio nesreću u kojoj su poginule 23 osobe. Taj ju je tragedija posebno pogodila zato što je poznavala jednu od žrtava.

"Ono što ti se dogodilo je rana… Neki su bili ranjeni u nesreći, u tijelu, a ti si bila ranjena u duši, u tijelu, u srcu i ta rana se zove strah. Doživjela si šok, ali šok koji ti ne čini dobro", rekao je papa Franjo. Poručio je kako su i takvi slučajevi "prigoda da se ide naprijed".

"Život je pun rana. Mudrost znači moći nositi se i s lijepim i s ružnim stvarima u životu", rekao je papa.

Druga djevojka, koja se obratila papi, žrtva je maloljetničkog nasilja i vrijeđanja.

"Protiv 'terorizma ogovaranja' najsnažnija sila je oprost", poručio joj je Sveti Otac i dodao:

"Okrutnost je ljudski stav koji je u temelju svih ratova. Okrutnost ne daje drugome da raste i ubija drugog. Ogovaranje je terorizam i stvar koju trebamo nadvladati cjelovitim praštanjem. To je međutim milost za koju trebamo moliti Gospodina. Mi, sami od sebe, to ne možemo. Još jedno oruđe protiv terorizma jezika je stav krotkosti",  rekao je papa Franjo.

I treći papin odgovor odnosio se na mladića koji je bio u Münchenu kad je nedavno izvršen napad u kojem je ubijeno 10 osoba:

"Mir gradi mostove, a mržnja diže zidove. U životu trebaš birati: graditi mostove ili zidove. Zidovi dijele i mržnja raste. Mostovi ujedinjuju. Kad stisneš ruku prijatelju, nekoj osobi, gradiš ljudski most. A kad drugoga udariš, uvrijediš, gradiš zid. Ja želim vidjeti puno ljudskih mostova", zaključio je papa Franjo.

>>Papa povodom Svjetskog dana mladih uputio poruku mladima: 'Ponudimo svijetu novi znak sklada i mozaik različitih lica'