Papa Franjo: Da bi se upoznalo Isusa, ideje nisu dovoljne - valja mu se moliti, slaviti ga i nasljedovati hr.wikipedia.org

Papa Franjo: Da bi se upoznalo Isusa, ideje nisu dovoljne - valja mu se moliti, slaviti ga i nasljedovati

Autor:  CroPortal I.G. Tra 28, 2016

Za upoznati Isusa ideje nisu dovoljne, nego mu se valja srdačno moliti, slaviti ga i nasljedovati - ustvrdio je papa Franjo u propovijedi na Misi u kapeli Doma Sveta Marta.
Komentirajući Isusovu izreku: Ja sam put, istina i život, Papa je primijetio da je u našem životu najvažnije upoznati Isusa. Kako ga možemo upoznati? - upitao je. Netko će reći: Učeći, oče. Treba mnogo učiti! - To je istina. Trebamo učiti iz Katekizma, ali da bismo upoznali Isusa, samo učenje nije dovoljno. Neki maštaju da će nas do spoznaje Isusa dovesti ideje. I među prvim je kršćanima bilo takvih, ali su u konačnici ostali zatočenici svojih ideja - ustvrdio je Papa dodajući:
Same ideje ne daju život i tko ide na put samo s idejama, dospije u labirint iz kojeg više ne izlazi, stoga u Crkvi od samoga početka ima krivovjerja. Krivovjerje je nastojati samo svojim umom i svojim svjetlom proniknuti tko je Isus. Jedan je veliki engleski pisac govorio da je krivovjerje luda ideja. Istina je. Kad postoje samo ideje, onda bivaju lude… To nije put! - ustvrdio je Papa.
Da bi se Isus upoznao, treba otvoriti troja vrata. Prva su: moliti se Isusu. Znate li da učenje bez molitve ne koristi? Moliti se Isusu, da bi smo ga bolje upoznali. Veliki teolozi teologiziraju na koljenima. Učenjem i molitvom mu se malo približimo. No, ako ne molimo, Isusa nikada nećemo upoznati - baš nikad.
Druga su vrata: Isusa slaviti. Ni molitva nije dovoljna; potrebna je slavljenička radost. Slaviti Isusa u njegovim sakramentima, jer nam po njima daje život, snagu, mjesto, utjehu, savez i poslanje. Bez slavljenja sakramenata, nećemo upoznati Isusa. A slavljenje se odvija u Crkvi. Treća su pak vrata: nasljedovanje Isusa. Valja u ruke uzeti Evanđelje te vidjeti: što je on činio, kako je živio, što nam je rekao, što nas je učio te to oponašati - kazao je Sveti Otac.

Ulaziti na ta troja vrata, znači ući u otajstvo Isusa. Jedino ako smo kadri ući u Njegovo otajstvo, možemo ga upoznati. Ne trebamo se bojati ući u Isusovo otajstvo, jer to znači moliti, slaviti i nasljedovati. Tako ćemo naime naći put do istine i života - kazao je Papa.
Možemo danas, tijekom dana, razmišljati o tome kako stojim s molitvom u životu: onom istinskom, a ne papagajskom molitvom. Molitva srca, kako ide? Kakvo je u mojem životu kršćansko slavljenje? Kako u svom životu nasljedujem Isusa? Kako ga nasljedovati? – Zar se doista ne sjećaš? Evanđelje je puno prašine, jer se nikad ne otvara. Uzmi Evanđelje, otvori ga i otkrit ćeš kako Isusa nasljedovati. Razmišljajmo o ovim trojim vratima; kakva su u našem životu, to će nam koristiti - zaključio je Sveti Otac.