Znate li koji je svetac zaštitnik iseljenika? Foto: wikimedia.org

Znate li koji je svetac zaštitnik iseljenika?

Autor:  Cro Portal I. G. Lip 06, 2016

Sveci zaštitnici postoje za mjesta, gradove, zanimanja, pa tako i za putnike i iseljenike. Odlazite li na put ili pak selite iz svoje zemlje, za pomoć se uteći možete - sv. arkanđelu Rafaelu.
"O Bože, koji si svom sluzi Tobiji dao kao pratnju na putu sv. arkanđela Rafaela, daj nama, ponizno te molimo mi, tvoje sluge, da uvijek budemo zaštićeni pomoću ovog kneza nebeskog dvora i ojačani njegovom pomoći, po Kristu Gospodinu našemu. Amen."

Tko je sveti Rafael?

U samoj se molitvi sv. Rafaelu spominje Tobija jer se Rafael posebno spominje u Knjizi Tobijinoj. Prema Riječi, Rafael pomaže mladom Tobiji na njegovu putu te oslobađa Tobijinu buduću ženu Saru od zloduha, a njegova oca Tobita od sljepoće. Upravo se stoga Rafael u ikonografiji prikazuje s posudom s lijekom u rukama. Osim što je zaštitnik putnika, iseljenika i hodočasnika, Rafael je i zaštitnik liječnika, ljekarnika, bolničara i slabovidnih osoba.

Crkva slavi blagdan Sv. Mihaela, Gabriela i Rafaela, trojice arkanđela, 29. rujna, a sv. Rafael se mnogima već pri prvoj pomisli javlja kao izlječitelj i pomagač. Njegovo ime, Ra-fa-el, znači Bog iscjeljuje, liječi.

>>> Hrvatska u rukama svetaca: Ovi su sveci zaštitnici hrvatskih gradova!