Pučka hit komedija o hercegovačkim gastabajterima 'Rodijaci' u Tribunju

Pučka hit komedija o hercegovačkim gastabajterima 'Rodijaci' u Tribunju

Autor:  Lip 05, 2018

Pučka hit komedija 'Rodijaci' u izvedbi glumaca HNK iz Mostara, Mire Barnjaka i Velimira Pšeničnika Njirića na rasporedu je u petak 15.06. u 20.30 u Kulturnom centru u Tribunju.

Ulaznice se prodaju u Turističkoj zajednici Tribunj po cijei od 60 kn.

Početak je to suradnje na kvalitetnim i zanimljivim kazališnim gostovanjima u Tribunju.

U ovoj jednosatnoj komediji s dva lica, Stipana i Matišu glume Miro Barnjak i Velimir Pšeničnik Njirić, koji potpisuje i režiju.

Gastarbajteri iz pera Petra Miloša na duhovit način oslikavaju vrijeme u kojem živimo i razdoblje rata koje je iza nas, kao i događaje iz života dvojice hercegovačkih gastarbajtera koji na pola nepismeni, bez znanja, rade u Njemačkoj.

A događanja počinju kada jedan od njih dvojice dobiju odbijenicu za penziju.

Radnja se događa u zapuštenoj gastarbajterskoj sobici negdje u Njemačkoj.

Odličana i duhovita predstava,od prve scene kod gledatelja izaziva smijeh, pa do kraja,dok se zastor ne spusti.

Nakon ove predstave odlučio sam napisati još dvije verzije ‘Rodijaka’. Jedna će biti bošnjačka i zvat će se ‘Jarani’, a druga srpska ‘Burazeri’. Sve na isti ovaj kalup, jer se ova predstava može prilagoditi bilo kojem narodu. Nema naroda koji nema svojih nevolja, što bi rekao Kikaš, niti ima čovjeka bez muka  rekao je sada već pokojni autor Petar Miloš.

Jedan od razloga što su se odlučili na ovaj tekst, kaže Njirić, je i taj "što je autor teksta, gospodin Petar Miloš, normalan i kvalitetan pisac, koji ne doživljava histerične napade, poput velikog broja njegovih kolega'.

Barnjak kaže kako su se na predstavu odlučili jer je to glumačka predstava.

U njoj je pretežito sav teret predstave na glumcu, njegovom talentu i zanatu, njegovom osjećaju za publiku, njegovom šarmu i iskustvu  rekao je Barnjak.

Kaže kako izvedbu glumaca i predstavu gotovo jednako dobro s pozitivnim emocijama reagiraju svi, od djece pa do staraca, neovisno o školskom obrazovanju i pripadnosti ovim ili onim društvenim statusima ili skupinama.

Glumci kažu kako su se na samostalni projekt odlučili najviše iz razloga jer im je gluma i posao i poziv i kruh svagdašnji te iz razloga jer su potplaćeni za svoj stvaralački posao u kazališnim institucijama.

 Danas živimo u siromašnijem vremenu i duhovno i materijalno, u depresivnijem vremenu, s manje nada u bolju budućnost. Živimo u vremenu kada se narod u skladu sa svjetskim trendom sve više tretira kao stoka, roblje, "stoka sitnog zuba", glasačka mašina u takozvanoj demokraciji korupcije, rekao je Njirić te dodaje kako su prvi vidljivi simptomi propasti svake civilizacije bili su urušavanje moralnih i kulturnih vrijednosti.

Ima pravde! Samo tribaš imati para za nju – ističu na kraju glumci u predstavi.