Šibenik: Pauk istaknuo povoljne kredite za poduzetnike

Šibenik: Pauk istaknuo povoljne kredite za poduzetnike

Autor:  Srp 13, 2018

Na 14. sjednici Gospodarskog vijeća, koja se održala danas u prostorijama JU Razvojna agencija Šibensko-kninske županije, predstavljeno je stanje u gospodarstvu Šibensko-kninske županije.

Uz članove vijeća sjednici su nazočili i župan Goran Pauk, njegova zamjenica Darija Puljić, gradonačelnik Šibenika Željko Burić i zamjenik gradonačelnika Grada Knina Marijo Ćaćić.

„Mikro, malih i srednjih poduzetnika u Šibensko-kninskoj županiji čini 99,8% ukupnog broja poduzetnika. Stoga je jasno da se ne može se govoriti o značajnijem gospodarskom razvoju bez razvoja malog gospodarstva. Županija samostalno i u suradnji s nadležnim Ministarstvom osigurava znatna sredstva za poticanje malog gospodarstva, pa i ovom prilikom skrećem pažnju na mogućnost korištenja županijskih poticajnih mjere razvoja gospodarstva. Posebno bi istakao povoljne kreditne linije s kamatnom stopom već od 1,5% za krajnjeg korisnika“, rekao je župan Goran Pauk.

Predsjednik Gospodarskog vijeća Ivan Soža analizirao je gospodarske pokazatelje u Šibensko-kninskoj županiji u 2017. godini. Vodeće djelatnosti u gospodarstvu županije prema ukupnom prihodu ostvarenom u 2017. godini su djelatnosti prerađivačke industrije, trgovine na  veliko i malo, turizma te djelatnosti građevinarstva.

„Govoreći samo o prerađivačkoj industriji kao jednoj od strateških djelatnosti naše županije, poduzetnici su tijekom 2017. godine, u odnosu na 2016. godinu ostvarili 21,5% više prihoda, a dobit prije oporezivanja veća je za čak 60,2%. Značajan doprinos daljnjem razvoju metaloprerađivačke industrije Županija će dati kroz razvoj Centara kompetencija za aluminij; projekt je razvijen u suradnji s privatnim sektorom  i Fakultetom strojarstva i brodogradnje Zagreb, a trenutno je u fazi evaluacije“, rekao je župan Pauk istaknuvši izuzetno dobru suradnju s HGK - ŽK Šibenik koja u svim svojim aktivnostima potiče i promiče razvoj gospodarstva na ovom području.

Na današnjoj sjednici predstavljen je projekt HGK Digitalna komora i portala Gospodarska mreža, a projekt je predstavila Sanja Šimić, direktorica Centra za digitalnu transformaciju i strateški razvoj HGK.