Forumaši ministru Horvatu: Kome smeta pozdrav 'Za dom spremni'? Foto: Facebook/D. Horvat

Forumaši ministru Horvatu: Kome smeta pozdrav 'Za dom spremni'?

Autor:  CroPortal I.K. Kol 10, 2016

Darko Horvat je tehnički ministar poduzetništva i obrta u Oreškovićevoj Vladi, predsjednik je HDZ-a u Međimurskoj županiji te član nacionalnog Predsjedništva stranke. Predsjednik je i HDZ-ovog Odbora za zaštitu okoliša, energetiku i rudarstvo. Prije nekoliko dana došao je u središte pozornosti javnosti kada je na svojem Facebook profilu objavio pamflet u kojem je iznio svoj stav o pozdravu "Za dom spremni". Objavljujemo njegovu poruku:

"Taj pozdrav, kao i neki drugi, koji asociraju na žrtve hrvatskog naroda, povjesničari trebaju zabilježiti, ali ne dopustiti da se njima iritira hrvatska javnost. Kažnjavati je potrebno zlouporabu povijesti pa tako i pozdrava "za dom spremni" kao što je to uostalom i predviđeno u nizu hrvatskih zakona. Režim koji je taj pozdrav uveo nanio je hrvatskom narodu nemjerljivu sramotu. Koketiranje s tim pozdravom kao i njegovo korištenje u dnevno političke, kulturne i sportske svrhe nije nimalo simpatično. Hrvatska mora zauzeti jasan i nedvosmislen stav oko toga i na taj način pokazati našim saveznicima i čitavom svijetu da smo okrenuti budućnosti, a ne sramotnom dijelu naše povijesti. Stoga ne razumijem izlike kojima se nastoji ne odgovoriti na pitanje o pozdravu "za dom spremni" te zatomiti činjenica da su u hrvatskoj javnosti prisutni i drugi pozdravi izrečeni od režima pod kojima je stradao hrvatski narod. Dodvoravanje ekstremima nikada se u povijesti nije pokazalo ničim do lošim političkim potezom. Našoj djeci i unucima trebamo osigurati bolje sutra, a ne im ostavljati otvorene rane u završenim ratovima i stigme štovatelja zločinačkih režima. I naš razum i naši međunarodni prijatelji to od nas očekuju", napisao je Horvat.

Na njegovu poruku negativno su reagirali brojni forumaši. Jedan od njih piše sljedeće:

"Želi li Darko Horvat reći sljedeće: HOS, 1. gardijska brigada "Tigrovi", 2. gardijska brigada "Gromovi", 126. brigada, 156. brigada, Izvidnički vod HV-a "Crni sokolovi" - Čepin, Postrojba za posebne namjene "Vitezovi", 6. domobranska pukovnija HV-a dio su povijesti s tim pozdravom i danas ih tako treba doživljavati i - kažnjavati, odnosno gaziti i pljunuti na sve koji su u tim vojnim postrojbama dali svoje živote?"

Jedan drugi forumaš piše sljedeće:

"Običan sam mali član HDZ-a, a vrlo rado i ponosno posjećujem Thompsonove koncerte te glasno pjevam "Bojnu Čavoglave" u kojoj se kliče "Za dom spremni". Također, zahvalna sam svim braniteljima za domovinu pa tako i IX. bojni HOS-a čiji je službeni slogan "Za dom spremni". Demokratska smo stranka u kojoj svatko ima pravo na svoje mišljenje, ali drago mi je, ministre, kad vidim da imamo barem nešto zajedničko...".

Sljedeći forumaš ministru otvoreno postavlja nekoliko pitanja:

"Gospodine Horvat, vidim da ste diplomirali 1996. pa je za pretpostaviti da niste bili u Domovinskom ratu. Mi, koji smo bili, željni smo naših intelektualaca, sposobnih da vode državu, ali ne nikako da je potkopavaju na bilo koji način. Vi to upravo radite, a i kršite Deklaraciju o Domovinskom ratu. Ako smatrate da treba zabraniti pozdrav jedne postrojbe, zašto jasno i glasno ne kažete da ne priznajete postrojbe HOS-a i da one za Vas nisu postrojbe iz Domovinskog rata već ustaške? To upravo radi i cijela jedna država, koja je rehabilitirala četnički pokret, i koja je otišla samo korak dalje od Vas... Oni nazivaju cijelu današnju Hrvatsku ustaškom. Nikako ne možete tvrditi da poštujete Domovinski rat, a zabranili biste neku postrojbu iz Domovinskog rata. I na kraju zašto Vi i Vaši istomišljenici jasno ne kažete kome smeta i zašto im smeta taj pozdrav? Kao školovanoj osobi vjerojatno Vam je poznato da je naša valuta KUNA. Osim u današnjoj Hrvatskoj koristila se još samo za vrijeme NDH, dakle, izvorno ustaška, pa me zanima kako Vama i vašim istomišljenicima ne smeta ta ustaška KUNA? Zahvaljujem na odgovoru“.

Odgovor od ministra Horvata ovaj forumaš nije dobio. Inače, Horvat je na glasu kao netko tko je oduvijek bio ljubitelj Thompsonovih pjesama, naročito pjesme "Bojna Čavoglave". Neki su mišljenja kako se Horvat ovakvim statusom želi dodvoriti novom predsjedniku HDZ-a ne bi li došao na izbornu listu uoči predstojećih izbora. Inače, Horvatov status i cijelu polemiku možete pročitati ovdje

>>Hrvatski mediji kao light verzija malih udbaških drukera iz Jugoslavije

>>Što je hrvatskoj politici bilo na pameti kad je pokušala privesti Thompsona zbog pjesme stare 25 godina?