Miletićeva 'istarska putovnica' gruba je politička provokacija, a ne poruka tolerancije Foto: Facebook/Boris Miletić

Miletićeva 'istarska putovnica' gruba je politička provokacija, a ne poruka tolerancije

Autor:  Srp 30, 2016

Ako "istarska putovnica", koju je lansirao predsjednik jedne stranke koja već 25 godina koketira s autonomaštvom, nije prvorazredna ideološka besmislica, ne znamo što jest?  

Predsjednik IDS-a Boris Miletić došao je ovih dana u središte pozornosti hrvatske javnosti kad je na svom Facebook profilu objavio sliku nečega što bi trebalo predstavljati istarsku putovnicu (možete je vidjeti ovdje).

Ta je slika izazvala lavinu negativnih komentara na njegovoj stranici, a mi ćemo izdvojiti jedan upis koji je dobio najveću podršku:

"Iskreno se nadam, Miletiću, da Vam je netko hakirao stranicu ili zlorabio Vaše ime i prezime, jer ako iza ovoga uistinu stojite, onda je u pitanju provokacija gora od one Raškovićevog unuka. Očekujem da nam ubrzo objasnite o čemu je riječ, da vidim ima li elemenata za podnošenje kaznene prijave protiv Vas. A ako je šala, krajnje je glupa...".

Miletić se danas oglasio oko tog slučaja te je poručio kako poruka slike "istarske putovnice" nije želja za teritorijalnim izdvajanjem Istre iz Hrvatske, nego osuda, kaže, "govora mržnje u Srbu", ali i poruka da je po toleranciji "Istra svijet za sebe."

Sljedeća njegova izjava još je apsurdnija:

"Stoga koristim pažnju koju je dobila tzv. istarska putovnica kako bih pozvao političke stranke da se u ovoj kampanji odmaknu od ideoloških besmislica, da ne trguju ljudskim pravima i osude svaki govor mržnje te da se konačno okrenu onome što je bitno za građane, otvaranju novih radnih mjesta i oporavku hrvatskog gospodarstva".

Ako "istarska putovnica", koju je lansirao predsjednik jedne stranke koja već 25 godina koketira s autonomaštvom, nije prvorazredna ideološka besmislica, ne znamo što jest?  

S obzirom da dio javnosti poziva na podizanje kaznene prijave protiv Miletića, jer putovnica je jedan od simbola države i državnosti, a Hrvatska je po članku 1 Ustava Republike Hrvatske "jedinstvena i nedjeljiva država", kontaktirali smo poznatog zagrebačkog odvjetnika Zvonimira Hodaka da nam s pravnog aspekta objasni ovaj slučaj. Ipak, on smatra kako nema temelja za kazneni progon Miletića u ovom slučaju.

"Riječ je o političkoj provokaciji, Miletić jednostavno ispipava teren. Želi vidjeti dokle može ići u tom regionalizmu. Riječ je ipak o dosta primitivnom ispipavanju terena. Ali kad bi putovnice išli tiskati i onda ih distribuirati, onda bi tu bilo posla za DORH", mišljenja je Hodak.

Inače, ne može se ni uz najbolju namjeru shvatiti Miletićeva poveznica između "istarske putovnice", nedavnih događaja u Srbu i teze da je Istra po toleranciji "svijet za sebe". Evo što Hodak misli o stupnju demokratskih sloboda u Istri:

"Strašni su im demokratski standardi… Kad Thompson želi doći pjevati u Pulu, onda mu zabranjuju dolazak, ali im nije problem ugostiti Bajagu za kojeg znamo što je pjevao i za koga tijekom rata. Eto, to su njihovi demokratski standardi", poručio je u ciničnom tonu Zvonimir Hodak.  

Da su dizajneri "istarske putovnice" bili šlampavi vidi se po tome da na naslovnici "isprave" nema francuskog prijevoda "Republike Istre". Francuski jezik je jezik diplomacije pa putovnica svake zemlje na svijetu ima i francuski naziv države iz koje potječe.