Zgrada Hrvatske radiotelevizije, Zagreb Zgrada Hrvatske radiotelevizije, Zagreb Foto: hr.wikipedia.org

MOST: HRT krši demokratske principe i ravnopravnost sudionika izbora

Autor:  CroPortal I.G. Kol 10, 2016

MOST je poslao priopćenje u kojem traži poziv od Hrvatske radiotelevizije na televizijsko sučeljavanje u petak u kojem će sudjelovati čelnik HDZ-a Andrej Plenković i čelnik SDP-a Zoran Milanović. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Most od HRT-a kao javnog servisa koji bi trebao biti u službi nepristranog informiranja građana, očekuje poziv na televizijsko sučeljavanje na koje su do sada pozvani samo gospodin Milanović i gospodin Plenković. Navode HRT-a kako Most pokušava utjecati na uređivačku politiku HRT-a odbacujemo s gnušanjem. Upravo suprotno, uređivačkom politikom već 20 godina rukovode HDZ i SDP, a mi samo zahtijevamo da se ta nedopustiva praksa napokon prekine.

Organiziranjem sučeljavanja samo probranih kandidata iz podobnih stranaka u trenutku kada još nije počelo djelovati Etičko povjerenstvo, u trenutku kada DIP službeno nije potvrdio liste, u trenutku kada službeno nije započela izborna kampanja, HRT krši demokratske principe i ravnopravnost sudionika izbora. Vjerojatno ste primijetili da se nismo obraćali privatnim televizijama. Most i u ovom slučaju, a i inače, smatra da javne institucije moraju štititi javni, a ne privatni interes. Kada je riječ o privatnim televizijama, jasno nam je da one ne moraju odgovarati javnosti, već samo svojim vlasnicima ili dioničarima.

Prema čl. 6., st. 1. Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji, HRT je dužan promicati i pridonositi poštovanju demokratskih vrednota i institucija, a izborni i predizborni proces svakako jest vrhunac demokracije. Prema čl. 7, HRT je dužan poticati i poštovati pluralizam političkih ideja. Nikako ne smiju promicati samo određene stavove, u ovom slučaju dvije stranke koje su samo naizgled ljuti suparnici, a u biti jako dobro surađuju i zajednički djeluju. U navedenom članku Zakona stoji kako HRT mora; „Nepristrano obrađivati politička, gospodarska, …, znanstvena, ekološka i druga pitanja, omogućujući ravnopravno sučeljavanje stajališta različitih izvora.“, što sada nikako nije slučaj. Ovime se ignorira volja više stotina tisuća birača na prošlim izborima te sudeći po anketama, vrlo velikog broja birača na nadolazećim izborima. To, gospodo, nije javni interes!

Ponašanje SDP-a i HDZ-a kada su u pitanju ključne stvari za razvoj naše države, oduvijek, a posebno posljednjih mjeseci, jasno govori da su te dvije stranke itekako jedinstvene. Nas ne mogu zavarati lažne svađe oko Drugog asvjetskog rata jer smo i sami svjedočili njihovu usuglašenom djelovanju kada je, primjerice, trebalo rušiti Vladu premijera Oreškovića ili postavljati nekvalificirane i moralno dvojbene suce Ustavnog suda. Ignoriranjem Mosta, ali i drugih stranaka i kandidacijskih lista, HRT radi u interesu malignog duopola koji je državu doveo na rub propasti, a ne u interesu vrijednosti koje im se propisuju zakonom, ali i demokratskih uzusa kojima bismo trebali težiti, navodi se u priopćenju Mosta.