EU upozorava na 5000 ISIL-ovih boraca koji se vraćaju svojim domovima u Europi Foto: www.flickr.com

EU upozorava na 5000 ISIL-ovih boraca koji se vraćaju svojim domovima u Europi

Autor:  CroPortal I.K. Srp 10, 2016

Borba protiv terorizma, ističu u Europskom parlamentu, vodi se i na internetu, gdje ISIL šalje dnevno oko 100 tisuća tvitova! Zato u Bruxellesu poručuju kako su potrebne mjere za smanjenje tzv. virtualog Kalifata. "Uloga Europola u tome je značajna jer organizacija pregledava sadržaj na društvenim mrežama te izvještava o sumnjivim aktivnostima", poručili su u Europskom parlamentu

"Oko pet tisuća Europljana putovalo je u područja gdje traju sukobi te se pridružilo terorističkim skupinama. Ti takozvani "strani borci" predstavljaju prijetnju po svom povratku u Europsku uniju", poručio je u svom novom izvještaju o terorističkoj opasnosti u EU Europski parlament. Ta institucija trenutno radi, poručili su u Bruxellesu, na izvješćima u kojima se predlaže kriminalizacija svih postupaka koje se mogu smatrati pripremom za izvršenje terorističkog napada te dodatne kontrole granica za sve one koji ulaze ili izlaze iz EU-a. Ovo se pitanje tiče i Hrvatske zbog susjedne Bosne i Hercegovine iz koje je u proteklih nekoliko godina, nije tajna, otišao određeni broj građana na teritorij pod kontrolom ISIL-a.  

Radikalizacija

Parlament radi na projektu de-radikalizacije te je već u studenom prošle godine usvojio rezoluciju o sprječavanju radikalizacije u zatvorima i putem Interneta.

Internetska propaganda

Borba protiv terorizma, ističu u Europskom parlamentu, vodi se i na internetu, gdje ISIL šalje dnevno oko 100 tisuća tvitova! Zato u Bruxellesu poručuju kako su potrebne mjere za smanjenje tzv. virtualog Kalifata. "Uloga Europola u tome je značajna jer organizacija pregledava sadržaj na društvenim mrežama te izvještava o sumnjivim aktivnostima", poručili su u Europskom parlamentu.

Strani borci

Zakonodavstvo EU-a, kažu u Bruxellesu, već kažnjava neke aktivnosti, primjerice narudžbu napada, ali prema novim pravilima išlo bi se korak dalje, te se kaznilo sve aktivnosti koje se smatraju pripremnim aktivnostima za izvršenje napada. Tu, primjerice, pripada trening ili edukacija unutar ili izvan Europe, putovanje u inozemstvo i financiranje terorističkih aktivnosti, poručili su u EU parlamentu.

"Odvojeni prijedlog odnosi se na građane EU-a koji se vraćaju u EU iz zona u kojima traju sukobi kako bi pripremili teroristički čin. Uključuje obavezne provjere na vanjskim granicama EU-a te usporedbu nacionalnih baza podataka o izgubljenim ili ukradenim dokumentima na svim vanjskim granicama. Prijedlog je već dobio zeleno svjetlo Odbora za građanske slobode 21. lipnja, a idući je korak pregovori s Vijećem država članica", zaključili su u svom izvještaju iz Europskog parlamenta.

>>Veliko istraživanje: Više od 80 posto građana EU borbu protiv terorizma smatra glavnim prioritetom