Hrvati, putujete li 30. 7. preko Slovenije, evo gdje vas čekaju zatvorene ceste zbog Putina! Foto: wikimedia.org

Hrvati, putujete li 30. 7. preko Slovenije, evo gdje vas čekaju zatvorene ceste zbog Putina!

Autor:  CroPortal I.G. Srp 24, 2016

Ruski predsjednik Vladimir Putin 31. srpnja dolazi u službeni posjet Sloveniji gdje će sudjelovati u svečanom otkrivanju spomenika Crvenoj armiji. Održat će tom prigodom i komemoraciju u povodu stogodišnjice tragičnog događaja, kada je velik broj ruskih ratnih zarobljenika 1916. poginuo u snježnoj lavini prilikom gradnje planinske ceste. U jeku Putinova dolaska, kroz Sloveniju će cestovni promet biti otežan pa su slovenski mediji već sada najavili informacije koje će biti korisne svima koji će tih dana putovati kroz njihovu zemlju. Vraćate li se dakle iz Austrije, Slovenije, Švicarske preko Slovenije u Hrvatsku, imajte na umu da će promet biti otežan, a na području Gorjenske i Ljubljane i potpuno zatvoren. Obilazne ceste bit će označene, no neke od njih neće biti prikladne i za vozila teža od 3,6 tona.

Svi koji dolaze od Tauernautobahn A10 iz Salzburga preporučuje se prestrojavanje na čvorištu Villach na A23 u smjeru Tarvisio-Udine-Palmanova (A34 Villesse-Gorizia i H4 Vrtojba-Razdrto). Obilaznica "Umleitung" bit će obilježena već u Salzburgu.

Vozačima koji dolaze iz smjera Hrvatske u Austriju preporučuje se vožnja preko Italije ili A1 od Ljubljane za Maribor i dalje preko Pyhrnautobahna u pravcu Graza.

Turistima iz Dalmacije koji dolaze putem A3, savjetuje se vožnja autocestom A4 (Hvratska), M7 (Mađarska) i A5 (Slovenija) u smjeru Maribora i Austrije. Alternativa je i A2 (Obrežje –Ljubljana). Oni koji dolaze iz Ljubljane mogu voziti putem A1 u smjeru Postojna te dalje kroz Italiju ili Ostumfahrung - istočnom obilaznicom u smjeru Maribor - Graz.