Ilustracija Ilustracija Foto: hr.wikipedia.org

Stručnjaci za CroPortal: Ne prijeti opasnost iz 'pokvarene' mađarske nuklearne elektrane Paks

Autor:  CroPortal I.K. Srp 14, 2016

'Pokvarila' se mađarska nuklearna elektrana Paks koja je relativno blizu hrvatskoj granici

"Danas je zatvoren reaktor 1 nuklearne elektrane Paks zbog kvara upravljačke opreme. Počelo je uklanjanje pogreške. Slučaj nije zahtijevao automatsko djelovanje sigurnosnih sustava, sigurnost nije ugrožena. Nakon otkrivanja i ispravljanja greške, reaktor će se vratiti u pogon pod službenim nadzorom Nacionalnog ureda nuklearne energije", objavili su u mađarskom Nacionalnom uredu za nuklearnu energiju, prenosi televizija N1.

Elektrana je udaljena 75 kilometara od hrvatske granice, a riječ je o jedinoj mađarskoj nuklearnoj elektrani.

"Reaktor bi ponovno trebao biti priključen na mrežu u petak ujutro, a nikakvih opasnosti po zaposlene i okolinu - nema", izjavio je za mađarske medije Antal Kovacs, glasnogovornik nuklearne elektrane. 

Jedan od vodećih hrvatskih stručnjaka iz područja radiobiologije koja se bavi utjecajem zračenja na okoliš, ljude i životinje prof. dr. Petar Kraljević u izjavi za naš portal nije mogao reći više o ovom slučaju jer s njim nije detaljnije upoznat. Ipak, rekao je kako su nuklearne centrale u okruženju Hrvatske sigurne. Prije svega tu misli na NE Krško u Sloveniji.

"Ako su reaktori u Mađarskoj preventivno isključeni zbog ukazivanja na neke greške na njima i s ciljem da se te greške otklone, ne postoji nikakva opasnost  za okoliš jer, koliko se do sada zna, u Mađarskoj nije došlo do otpuštanja radioaktivnih tvari iz reaktora", rekao je za CroPortal  Kraljević.