Kaštel Sućurac nakon savezničkog bombardiranja u prosincu 1943. godine Kaštel Sućurac nakon savezničkog bombardiranja u prosincu 1943. godine Foto: www.kastela.hr

Kako su žrtve američkog bombardiranja u Kaštel Sućurcu uvrštene na popis žrtava Jasenovca

Autor:  Srp 31, 2016

Tog popodneva 5. prosinca 1943. godine u crkvi Svetog Jurja u Kaštel Sućurcu održavala se sveta misa na kojoj je bilo dosta svijeta. Oko 15 sati iz daljine čuli su se prvi vojni bombarderi savezničkog ratnog zrakoplovstva kako se približavaju tom malom mjestu. Točno u 15.05 sati jedan od savezničkih zrakoplova ispustio je bombu i izravno pogodio crkvu. Poginulo je 65 vjernika u samoj crkvi, ali i veliki broj mještana koji su živjeli u okolnim kućama. Ukupno je tog prosinačkog dana poginulo  97 Sućurana. Na to malo srednjodalmatinsko mjesto tog dana bačeno je čak desetak bombi. Prema ratnom dnevniku 448. eskadrile, 36 zrakoplova te postrojbe na Sućurac, Solin i Split 5. prosinca bacilo je ukupno 216 bombi od 500 funti.

Treba reći kako su Saveznici ciljano gađali crkvu Svetog Jurja jer su dobili informaciju da Nijemci u jednoj od crkava u Kaštel Sućurcu drže skladište oružja i municije. Međutim, radilo se o jednoj drugoj crkvi.   

Inače, od 1968. do 1993. na crkvi, od koje je ostao samo zvonik, stajala je ploča s popisom žrtava koje su navedene kao "Žrtve fašističkog terora". Ta sramotna ploča je maknuta dolaskom demokracije u Hrvatsku u 90-ima. O tome nešto kasnije…

Ali to nije bila jedina laž kad su u pitanju žrtve savezničkog bombardiranja u Kaštel Sućurcu 1943. godine. Prof. dr. Mihovil Biočić, ugledni liječnik i mještanin Kaštel Sućurca, dugogodišnji ratni ravnatelj splitske bolnice te bivši predsjednik Gradskog vijeća Kaštel Sućurca za CroPortal objašnjava jednu veliku povijesnu podvalu koja se plasirala oko prosinačkih kaštelanskih žrtava:  

"Povjesničari su ustvrdili kako su 69 od gotovo stotinu žrtava savezničkog bombardiranja u Kaštel Sućurcu 5. prosinca 1943. poimence svrstani u Research institute Jasenovac u New Yorku kao žrtve Jasenovca,  a nisu skončali u Jasenovcu nego pod kamenjem bombardirane crkve za vrijeme mise! Kako nitko od odgovornih političara i povjesničara koji dominiraju javnim medijima nije demantirao tu očiglednu neistinu", objašnjava za naš portal Biočić. 

"Zašto i nakon 70 godina povjesničari znanstvenici ne smiju izreći rezultate istraživanja o Jasenovcu, nego se i dalje nameću 'istine' koje nemaju uporišta u činjenicama, ali imaju u totalitarnoj ideologiji i nametanju krivnje jednom cijelom narodu", upitao se naš sugovornik. 

Inače, 1993. godine na inicijativu mještana Kaštel Sućurca zamijenjena je ploča na zvoniku srušene crkve iz vremena komunizma pa tako danas stoji nova ploča na kojoj piše kako su Sućurani, koji su poginuli u prosincu 1943., bili žrtve anglo-američkog bombardiranja, a ne fašističkog terora.

popis jasenovac kastelaT